Máslové karamely - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Máslové karamely
Máslové karamely
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | angina |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (33%) |
ID receptu: | 63802 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
200 g | Cukr krupice |
40 g | Máslo čerstvé |
75 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,3 kávová lžička | Sůl |
0,5 kávová lžička | Tresť vanilková |
0,1 kávová lžička | Vinný kámen |
75 ml | Voda pitná |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 16,3mg |
Draslík | 0,5mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Tresť vanilková, Voda pitná, Olej rostlinný mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vinný kámen nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Máslové karamely postup přípravy receptu:
1 | Pokud nemáme vhodnou formu, můžeme tvarovat bonbony ručně. |
2 | Vezmeme dva pečicí plechy, položíme na ně silikonové podložky, nebo alobal, postříkaný olejem ve spreji. |
3 | Do rendlíku s těžkým dnem o objemu 1,8 litru vlijeme smetanu ke šlehání, vodu, přidáme cukr, sůl a vinný kámen. Smícháme a vaříme na středně silném ohni. Navlhčeným štětcem setřeme roztok ze stěn rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Když začne tekutina vřít, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. Za občasného míchání vaříme, když se na teploměru ukáže teplota 115 °C, vmísíme do roztoku máslo. Vaříme dále, až dosáhneme teploty 138 °C, rendlík odstavíme a do směsi vmícháme vanilkovou příchuť. |
4 | Pokud používáme silikonovou formu, naneseme hmotu pomocí lžíce do prohlubní a necháme úplně ztuhnout. Po ztuhnutí je z formy vysypeme. Když pracujeme bez silikonové formy, naneseme hromádky hmoty na silikon, nebo na alobal na pečicím plechu. Pracujeme rychle a mezi hromádkami musíme nechat dostatek prostoru, protože hmota se rozteče. Necháme bonbony zcela ztuhnout a pak je opatrně od podložky oddělíme. |
5 | Z jedné dávky získáme přibližně 40 kusů karamel. Budeme-li je uchovávat v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, vydrží nám až dva týdny. |
Poznámka
Místo vanilkové příchuti můžeme vyzkoušet třeba rumovou.