Zelnáčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelnáčky
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64343 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
300 g | Mouka žitná celozrnná |
150 g | Směs Promix T |
2 kávová lžička | Sůl |
300 ml | Voda pitná |
Na zelí | |
---|---|
100 g | Anglická slanina |
1 ks | Cibule |
80 ml | Olej rostlinný |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
300 g | Zelí kysané |
Na posypání | |
2 polévková lžíce | Mák - semena |
50 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 11,3mg |
Draslík | 639,6mg |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 59,4mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,1mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Kmín drcený, Sůl, Voda pitná, Anglická slanina, Cibule, Olej rostlinný, Zelí kysané, Mák - semena, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka žitná celozrnná, Směs Promix T, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelnáčky postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, slaninu nakrájíme nadrobno, zelí slijeme a překrájíme. |
2 | Na oleji osmažíme cibuli a slaninu dozlatova, opepříme, přimícháme zelí a zvolna dusíme, až se vydusí všechna voda. |
3 | Do misky rozdrobíme droždí, utřeme s cukrem, přimícháme lžíci vlažné vody a lžíci mouky. Necháme droždí vzejít. |
4 | Do mísy prosejeme obě mouky, vmícháme sůl, kmín, vykynutý kvásek, promícháme, přidáme vychladlé udušené zelí, a tolik vlažné vody, abychom vypracovali hladké, nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme na teple kynout. |
5 | Vykynuté těsto zpracujeme na vále, rozdělíme na kousky, roztáhneme do placek, klademe na plech, potřeme vodou a posypeme mákem. Placky přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut. |
6 | Placky v troubě předehřáté na 170 °C pečeme zhruba 15 minut. |