Recept

Malé letní dortíky s jahodovou omáčkou

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Malé letní dortíky s jahodovou omáčkou 5 1
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 64495

Ingredience

Těsto
110 g Cukr krupice
50 g Jahody zahradní
2,5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
120 g Mléko - podmáslí
50 g Mouka polohrubá
200 g Mouka pšeničná hladká T 650
80 g Olej slunečnicový
140 g Smetana 12% (konzumní)
1 ks Vejce slepičí
Sýrový krém
2 polévková lžíce Cukr krupice
50 g Jahody zahradní
1 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
100 g Sýr Lučina - termizovaný
Jahodová omáčka
1 polévková lžíce Citrónová šťáva
4 polévková lžíce Cukr krupice
200 g Jahody zahradní
2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
2 polévková lžíce Voda pitná
Na ozdobení
1 hrst Meduňka
250 ml Smetana 33% (šlehačka)

Nutriční hodnoty jedné porce

16% Kalorie 320 kcal
Kilojoule 1 339kJ
10% Sacharidy 36 g
23% Tuky 17 g
0% Sodík 8 mg
9% Bílkoviny 5 g

Malé letní dortíky s jahodovou omáčkou postup přípravy receptu:

1

Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyjeme jahody, odstraníme zelené okvětí a jahody pokrájíme na kousky.

2

Těsto: do mísy prosijeme 200g hladké mouky a 50g polohrubé mouky s kypřícím práškem a přimícháme 150g pokrájených jahod. Vše promícháme a prošleháme ručním el. šlehačem.

3

Do druhé mísy dáme 1 čerstvé vejce, 110g cukru, 140g smetany, 120g podmáslí a 80g oleje. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí. Postupně tuto směs zašleháme do těsta s jahodami.

4

Připravíme si sýrový krém: v další misce dobře vymícháme 100g Lučiny 1 lžicí smetany 2 lžícemi cukru.

5

Těstem naplníme košíčky pouze do poloviny, na ně rozdělíme 50g pokrájených jahod a sýrový krém. Košíčky pak zakryjeme zbylým těstem.

6

Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20-25 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.

7

Připravíme si omáčku: 200g omytých jahod pokrájíme do misky. Rozmačkáme je vidličkou a dáme je do kastrólku. Přidáme k nim cukr a pomalu směs přivedeme k varu. Vaříme je při mírné teplotě pouze 5-8 minut do doby, jakmile se rozvaří a cukr se rozpustí. V hrnečku si rozmícháme ve 2 lžicích vody 2 lžičky Maizeny. Jakmile začnou jahody probublávat, přimícháme 1 lžíci citrónové šťávy a Maizenu. Po 30 sekundách jahodovou omáčku dstavíme z plotny a necháme zchladnout.

8

Smetanu v misce vyšleháme na tuhou šlehačku. Vychladlé upečené košíčky polejeme jahodovou omáčkou, ozdobíme je šlehačkou, lístkami meduňky a servírujeme.

Komentáře a hodnocení

 
marketa98
Malé letní dortíky s jahodovou omáčkou
Máme plnou zahrádku jahod, tak jsem je dnes upekla a jsou výborné. Akorát jahodová omáčka mi k tomu přišla přebytečná, tak jsem ji vynechala. Určitě jsem je dnes nepekla naposled blink

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept