Palmový olej
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Palmový olej

Obrázek

Před nedávnem se začalo mluvit o palmovém oleji, jeho škodlivým vlivům na zdraví člověka i na životní prostředí. Palmový olej je údajně v různém množství používán ve velké většině potravin, najdeme ho třeba i v pralinkách… Je tento tuk opravdu tak nebezpečný, jak se tvrdí?

Palmový olej se lisuje z oplodí tropické palmy olejné, původem ze západní Afriky, dnes již pěstované ve všech tropických oblastech Země, nejvíce však v Indonésii, odkud pochází 85% produkce. Palmový olej rozhodně není za studena lisovaný a kromě vitamínu E a přírodních karotenů obsahuje i velké množství nasycených mastných kyselin, proslulých svými neblahými účinky na zdraví člověka. Těchto kyselin je ještě víc v oleji palmojádrovém, který se získává z ořechů nacházejících se uvnitř plodů palmy olejné. Také se přidává do potravin, na obalu ho ale nenajdete, lze ho totiž skrýt pod olej palmový.

Obrázek

Účinky na zdraví

Palmový olej je v surové formě sytě oranžový, protože obsahuje velké množství karotenů, které by ale zamezovaly všestrannému využití oleje, a tak je třeba se jich zbavit. To se dělá rafinací za velmi vysokých teplot, výsledkem je světlý olej s poměrně vysokou teplotou tání, kolem 20°C. Touto úpravou ale vznikají v oleji vázané formy chlorovaných derivátů glycerolu, které jsou podezřelé z karcinogenních účinků. Kromě toho olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, které údajně zvyšují riziko aterosklerózy, obezity, celiakie, infarktu a rakoviny. Tyto kyseliny jsou sice i živočišných tucích, jako je například vepřové sádlo, a také  v kokosovém oleji, na rozdíl od palmového oleje v nich ale jsou i různé zdraví prospěšné látky.

Využití v potravinářství i mimo něj

Když se podíváte na etiketu sušenky, mléčné čokolády, čokoládové pomazánky, stolního oleje nebo margarínu, patrně na ní uvidíte palmový olej. Vyskytuje se totiž asi v polovině produktů, které jsou k dostání v našich supermarketech. Kromě sušenek, cukrovinek a margarínů můžete palmový olej najít i ve snídaňových cereáliích, bramborových chipsech, instantních polévkách, některých paštikách nebo v pečivu. I v pohostinství se na něm často smaží a peče.

Málokdo ale ví, že palmový tuk obsahuje i většina kosmetiky a různých prostředků na údržbu domácnosti – mýdla, prací prášky a aviváže, šampony, rtěnky, zubní pasty apod. Bohužel není snadné palmový olej v těchto výrobcích odhalit - když se podíváte na složení, uvidíte jen kupu cizích slov, kterým bez potřebného vzdělání nebudete rozumět. A produkty z palmového oleje se skrývají hned pod několika desítkami takových názvů, stejně lze ale značit i výrobky z jiných olejů, v praxi je tedy téměř nemožné určit, jestli je v daném kosmetickém produktu obsažen palmový olej.

Proč je najednou všude

Ptáte se, jak je možné, že je v současné době palmový olej všude kolem nás, když jsme se bez něj ještě před pár lety bez problémů obešli? Nenechte se mýlit, palmový olej ochotně konzumujeme už přes třicet let. Za to, že jsme si ho všimli, může nařízení Evropské unie o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které vstoupilo v platnost na konci roku 2014. Do té doby výrobci nebyli povinni uvádět přesné složení a palmový olej se tak schoval pod nevinně vypadající „rostlinné oleje“. Skutečnost je tedy taková, že výrobci používali palmový tuk již dříve, až nedávno ale byli přinuceni to přiznat.

Čím palmový olej nahradit

Výrobci potravin využívající palmový olej se často setkávají s výzvou, aby ho nahradili jiným druhem oleje. Odpůrci tvrdí, že palmový olej je používán pro svou nízkou cenu, výrobci nesouhlasí a argumentují tím, že palmový tuk má unikátní vlastnosti, především polotuhou konzistenci, a nahradit prostě nejde. Kde je pravda, to se asi nedozvíme. Je jen na nás, jestli se rozhodneme výrobky s palmovým olejem bojkotovat, v množství produktů, které nadnárodní společnosti vyrobí, ale bojkot malé skupiny lidí ztrácí význam.

Z hlediska zdraví nemusí být výrobky s palmovým olejem nutně o moc škodlivější než ty bez něj, někdy se totiž použije tohoto oleje jen malé množství pro úpravu vlastností výrobku. Jestli chcete zjistit, kolik ho daný produkt obsahuje, najděte si na něm tabulku nutričních hodnot a množství tuků vydělte údajem „z toho nasycené mastné kyseliny“. Pokud vám vyjde číslo 3 a větší, nemusíte se bát. Nicméně omezením konzumace sladkostí rozhodně ničemu neuškodíte. Snížit svůj příjem palmového oleje můžete i tím, že si začnete sušenky, pralinky a jiné sladkosti vyrábět sami a při výběru čokolády si připlatíte za kvalitní hořkou čokoládu, nejlépe fair trade.

Lenka Ambrožová

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist