Palačinky a lívance – sladké potěšení pro děti i dospělé
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Palačinky a lívance – sladké potěšení pro děti i dospělé

Obrázek

Jen málo věcí se vyrovná probuzení omamnou vůní čerstvých palačinek nebo lívanců a následné snídani do postele. Palačinky a lívance se ale dají jíst v jakoukoliv denní dobu, jsou skvělým lehkým obědem, když máte chuť na sladké, rozmazlující večeří po náročném pracovním dni i vděčnou krabičkovou svačinou pro děti do školy i pro vás. Palačinky i lívance můžete různě obměňovat, takže budou pokaždé trochu nové, a přitom stále skvělé.

Tento článek obsahuje hned několik receptů na palačinky a lívance, a to jak ty klasické a léty prověřené, tak i nové receptury využívající moderní zdravé suroviny, aby si mohli těchto pochoutek užít do sytosti i vegani či lidé alergičtí na lepek nebo mléko. 

Palačinky vs. lívance

Jaký je rozdíl mezi palačinkami a lívanci? Palačinky jsou velké přes celou pánev a tenké jako list papíru. Na talíři je rolujeme nebo překládáme. Lívance jsou z kynutého těsta (případně z těsta s kypřicím práškem), jsou tedy krásně nadýchané. Mívají průměr kolem devíti centimetrů a tloušťku mezi jedním a dvěma centimetry. Na palačinky i lívance existují speciální pánve, které vám jejich výrobu značně usnadní.

S čím podávat

Na palačinkách a lívancích se kreativní jedinci opravdu vyřádí, možností, s čím tyto dobroty podávat, je totiž opravdu požehnaně. Klasikou je marmeláda a šlehačka, dále pak čerstvé ovoce nebo žahour, nutella (skvěle chutná v kombinaci s banánem), zakysaná smetana, po vzoru Američanů také pořádná dávka javorového sirupu. Pokud chcete raději zůstat u českých tradic, obalte lívance ve skořicovém cukru. Palačinky a lívance samozřejmě skvěle doplní také zmrzlina, a to nejlépe domácí, kterou snadno připravíte podle receptů na webu milujizmrzlinu.cz.

Obrázek

Recepty na lívance

Tradiční kynuté lívance

  • 250 g hladké mouky

  • 25 g droždí

  • 300 ml mléka

  • 1 vejce

  • 1 vanilkový cukr

  • Špetka soli

Droždí vidličkou rozmačkáme společně s cukrem, za malou chvilku zřídne. Přilijeme teplé, nikoliv však horké mléko, přidáme vejce, mouku a sůl a zpracujeme těsto. Misku přikryjeme a dáme na teplé místo kynout alespoň na půl hodiny. Vykynuté těsto ve tvaru lívanců opékáme na pánvi vymazané olejem.

Rychlé bezlepkové lívance

  • 200 ml mléka

  • 170 g bezlepkové mouky

  • 3 vejce

  • 3 lžíce cukru krystal

  • 3 lžíce másla

  • 3 lžičky prášku do pečiva

  • Špetka soli

V míse rozšleháme vejce, přidáme cukr, sůl, mléko a rozpuštěné máslo a důkladně prošleháme. Přidáme mouku a prášek do pečiva, promícháme, z těsta na pánvi tvoříme lívance a opékáme je.

Obrázek

Hrníčkové veganské lívance

  • 1 hrnek ovesných nebo jiných vloček

  • 1 hrnek rostlinného mléka

  • 1 hodně zralý banán

Banán oloupeme a přelomíme, společně s rostlinným mlékem a vločkami ho vložíme do stolního mixéru. Ingredience rozmixujeme na řídké těsto, které na pánvi opékáme.

Nadýchané dýňové lívance

  • 2 hrnky podmáslí

  • 1 hrnek dýňového pyré (syrovou dýni dusíme nebo pečeme do změknutí, poté ji rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory)

  • 2,5 hrnku hladké mouky

  • 2 vejce

  • 5 lžic třtinového cukru

  • 3 lžíce másla

  • 2 lžíce jedlé sody

  • 2 lžičky vanilkového extraktu

  • ½ lžičky soli

V míse prošleháme podmáslí, vejce, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Přidáme dýňové pyré a promícháme. Sypké suroviny smícháme ve vedlejší míse a poté je po částech zapracováváme do těsta. Z těsta tvoříme lívance, které opékáme na pánvi.

Obrázek

Recepty na palačinky

Klasické palačinky

  • 250 ml mléka

  • 140 g hladké mouky

  • 2 vejce

  • 1 vanilkový cukr

  • Špetka soli

Všechny ingredience zpracujeme ve stolním mixéru na řídké těsto. To necháme aspoň půl hodiny odpočívat, poté ho naléváme na rozpálenou a olejem vymazanou pánev a opékáme dozlatova.

Bezlepkové palačinky

  • 150 g rýžové mouky

  • 30 g másla

  • 250 ml mléka

  • 3 vejce

Máslo rozehřejeme a prošleháme s mlékem a vejci. Přisypeme mouku, promícháme a tenkou vrstvu těsta opékáme na pánvi. 

Obrázek

Veganské palačinky

  • 1 hrnek hladké mouky

  • 1,5 hrnku rostlinného mléka

  • 1 lžíce javorového sirupu

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • Špetka soli

Všechny suroviny smícháme a těsto dáme na hodinu do lednice. Poté opékáme palačinky na rozpálené pánvi potřené tenkou vrstvou oleje.

Citronové palačinky s mákem

  • 1 hrnek hladké mouky

  • 2 hrnky mléka

  • 3 vejce

  • 1 lžíce másla

  • 1 lžíce krupicového cukru

  • 2 lžičky citronové šťávy

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 2 lžíce máku

  • Kůra z jednoho citronu

  • Špetka soli

Smícháme mouku, cukr a sůl. V jiné nádobě prošleháme vejce s mlékem, přidáme citronovou šťávu a kůru, mák a vanilkový extrakt. Postupně do této směsi přisypáváme mouku s cukrem a solí, dobře promícháme, abychom v těstě neměli hrudky. Přidáme rozpuštěné máslo a dáme těsto asi na půl hodiny do lednice. Poté na pánvi vymazané olejem opékáme palačinky. Podáváme je nejlépe s krémovým sýrem smíchaným s čerstvými borůvkami a dochuceným cukrem a citronovou šťávou.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist