Cappuccino a spol.
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Cappuccino a spol.

Obrázek

Káva je u nás i ve světě velice oblíbeným nápojem. Pomáhá nám se ráno probudit, přežít perný den v práci i ve škole, těší nás ve chvílích, kdy se necítíme zrovna nejlépe, ale také je s námi při příjemných posezeních s přáteli a skvěle se doplňuje s lahodnými dezerty. Mnoho lidí si vystačí s obyčejnou instantní nebo mletou kávou zalitou horkou vodou. Možností se ale nabízí mnohem víc!

V poslední době se naštěstí do českých domácností dostávají kvalitní kávovary, a tak čím dál více lidí těchto možností využívá. I v domácích podmínkách se totiž dají vykouzlit hebké horké nápoje, které vás pohladí po duši. Abyste si je mohli dopřát i vy, sestavili jsme pro vás přehled toho, co byste o jednotlivých druzích kávy měli vědět. Pak už zbývá jen koupit nějaký kávovar a příprava cappuccina, macchiata i latte bude hračka! Pro přípravu kávy můžete také využít mokka konvičky a další příslušenství.

Obrázek

Cappuccino

Cappuccino je jedním z nejznámějších a nejpopulárnějších nápojů, které můžete z kávy připravit. Oblíbené je především proto, že není příliš silné, zato obsahuje hebkou mléčnou pěnu. Připravuje se do hrnečku o objemu 150 až 180 ml, do kterého se nejdříve nalije 30 ml espressa a poté mléko a/nebo mléčná pěna (doporučuje se spíše nízkotučné mléko, aby správně vynikla chuť kávy). Klasické cappuccino se skládá z vrstvy teplého (ne horkého) mléka a vrstvy mléčné pěny, dnes se však spíše než s tímto typem setkáte s tzv. seattle style cappuccino, které kromě espressa obsahuje pouze mikropěnu. Tu připraví kávovar šleháním mléka nad vodní parou, a díky tomu je ještě jemnější než obyčejná mléčná pěna. Při přípravě cappuccina je důležité nepřehřát mléko – nemělo by mít víc než 65°C, a proto vám správně připravené cappuccino nikdy nespálí jazyk. Na cappuccino nepatří žádná skořice ani kakao – pokud vám takovéto dochucení chutná, klidně si ho dopřejte, jen byste už takový nápoj neměli nazývat cappuccinem.

Flat white

Flat white je silnější obdobou cappuccina. Připravuje se nejčastěji do skleničky o objemu 160 ml a obsahuje ne 30 ml espressa, ale rovnou 60 ml (jedná se tedy o doppio – dvojité espresso). Zbytek objemu tvoří teplé mléko a zhruba centimetrová vrstva mléčné pěny.

Obrázek

Americano

Tento nápoj údajně vznikl za 2. světové války, americkým vojákům prý připadalo espresso příliš silné, a tak si ho začali ředit vodou. A přesně tak americano vypadá i dnes – jeden díl espressa na pět dílů horké vody. Připravuje se do cappuccino šálku o objemu 150 až 180 ml, a to buď tak, že se do hrnečku nejdříve nalije voda a poté espresso (tento způsob bývá označován jako long black), anebo se na dno šálku nalije espresso, zákazníkovi se servíruje společně s horkou vodou a ten si sám podle potřeby kávu naředí. Naprosto nevhodný postup je nechat projít kávovarem všechnu vodu – takový nápoj bude mít hořkou chuť a vysoký obsah kofeinu.

Caffè latte

Caffè latte je podobné cappuccinu, má ale větší objem a také podíl mléka a mléčné pěny. Typické caffè latte dostanete ve velkém hrnečku ( jeho objem se pohybuje mezi 280 a 330 ml) , do kterého se nejdříve nalije 30 ml espressa a šálek se poté doplní mikropěnou.

Obrázek

Latte macchiato

Latte macchiato dostanete v každé lepší restauraci a cukrárně, v kavárnách je samozřejmostí. Tento nápoj se připravuje do vysokých sklenic (250 ml a více), a to velmi specifickým způsobem. Mléko (alespoň 200 ml) se našlehá do mikropěny a nalije do sklenice, po zhruba 30 sekundách se tato pěna rozdělí na mléko a mléčnou pěnu navrchu. Do středu pěny se opatrně nalije 30 ml espressa, které se v ideálním případě usadí mezi vrstvou mléka a pěny a vytvoří tak na pohled příjemný tříbarevný nápoj. Takovéto rozvrstvení ale není podmínkou správně připraveného latte macchiatta. Co mu naopak nesmí chybět, je typická hnědá skvrna na mléčné pěně, která vznikla vlitím espressa.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist