Borůvková sezóna je tady!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Borůvková sezóna je tady!

Obrázek

Borůvková sezóna je tady. Už nyní v lesech můžete vidět modrající se keříky. Borůvky účinně tlumí průjem, používají se při otravách jídlem, protože zmírňují bolesti břicha a nevolnost. Snižují také cholesterol a hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou. To je jen pár důvodů, proč je jíst.

Co v sobě ukrývají borůvky?

Bobule se odedávna používaly jako účinný lék na průjmy – to je dáno především velkým množstvím tříslovin. V těchto drobných plodech se ale skrývá mnohem více – prokyanidy, antokyany, různé druhy kyselin, velké množství cukrů, pektiny. Obsahují také vitamíny: C, skupinu B, karotenoidy a četné minerální soli. Díky tomuto složení mají bobule baktericidní vlastnosti (ničí stafylokoky a streptokoky) a používají se i při otravách jídlem, protože působí protizánětlivě na střevní sliznici, tlumí kapilární krvácení, zmírňují bolesti břicha a nevolnost.

Kromě toho příznivě působí na zrak a oběhový systém, rozšiřují koronární cévy a utěsňují stěny kapilár, urychlují řešení zánětlivých změn v trávicím traktu. Syrové ovoce působí projímavě, takže se skvěle hodí při zácpě. Neméně předností mají listy bobulí, které jsou také bohaté kupř. v taninech, antokyaninech, prokyanidinech, flavonoidech, iridoidech, triterpenových sloučeninách, minerálních solích. Kromě zklidňujícího, fungicidního a regulačního účinku na trávicí trakt snižují hladinu cholesterolu a snižují hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou.

Borůvky lze zmrazit, sušit i zavařovat

Červenec je nejlepší čas na sběr borůvek, protože tehdy jsou plně zralé. Je třeba je jemně otrhat, aby se nepomačkaly a vložit do mělkého plochého košíku. Bobule určené ke zpracování – šťávy, želé, zavařeniny atd. – je nejlepší zpracovat rychle, protože se nejedná o příliš trvanlivé ovoce. Můžete je ale uchovat 1-2 dny v lednici nebo zamrazit. Sušené bobule by měly být pevné, ale pružné a zachovávat si černou barvu. Listy, které jsou také cennou bylinnou surovinou, se sklízejí na konci plodování – sbírají se pouze zelené a po usušení by si měly zachovat tuto barvu. Využít je můžete i k pečení koláčů nebo do kynutých knedlíků, na borůvkový cheescake. Všechny potřebné suroviny najdete u nás.





 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist