Meloun – dokonalé letní osvěžení
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Meloun – dokonalé letní osvěžení

Obrázek

Meloun je sladký, osvěžující, chutný, ale velmi vodový. Co nám může dát ovoce složené téměř výhradně z vody? Ukazuje se docela hodně.

 

Meloun je mnohem víc než voda

Zelený a červený meloun obsahuje asi devadesát procent vody. Proč by vás tedy toto ovoce mělo zajímat? V první řadě je bohatým zdrojem vitamínů, stopových prvků a antioxidantů. Pod hustou zelenou slupkou ukrývá vitamíny A a C, draslík, hořčík a citrulin, odpovědné za uvolnění cév. Pozitivně působí na snižování krevního tlaku, pomáhá chránit naše srdce. Obsahuje také cennou vlákninu a lykopen, červené barvivo, které je zvláště důležité v prevenci některých druhů rakoviny.

S čím se dá jíst?

Obvykle se dužina červeného melounu kombinuje se slaným kozím sýrem nebo sýrem feta. Stejně tak se meloun hodí k parmské šunce, okurce nebo třeba sušeným rajčatům. Toto ovoce špatně snáší tepelnou úpravu, proto ho používáme většinou za studena, do salátů, dipů a salsy. Salát z melounu lze obohatit o smažené nebo grilované krevety, jáhly nebo kuskus. Pokud se nebojíte neobvyklých kulinářských kombinací, můžete zkusit marinovat i dužinu bílého melounu (vrstva mezi slupkou a červenou částí plodu). Kousky nakrájené na nudličky zalijte vodou s octem, trochou soli, cukru a pepře. Takto připravené kousky melounu lze pasterizovat a chutnat i v pozdní zimě. Meloun samozřejmě dobře funguje i jako přísada do dezertů jako je třeba nepečený dort.

Pikantní melounový salát

Je to perfektní letní nabídka pro zdravou, osvěžující a lehkou svačinku, ideální na oběd, ale i na zahradní párty. Meloun se hodí k mírně slaným výrobkům, je výborným doplňkem k sýrům.

Náš salát tedy bude obsahovat:

  • 1/2 melounu,

  • 1 balkánský sýr (tvrdý bílý, slaný sýr feta),

  • olivy Kalamata bez pecek, svazek bazalky,

  • 3 lžíce olivového oleje a 1 lžíci balzamikového octa.

Meloun ochlaďte a po odstranění semínek nakrájejte na malé kostičky, vložte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájený sýr a olivy. Čerstvou bazalku omyjeme, nasekáme nadrobno a přidáme do salátu. Olivový olej a ocet smíchejte ve světlé zálivce a nalijte na salát. Podávejte čerstvé ihned po přípravě.



 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist