Jak zpracovat ovoce? Zkuste netradiční sušení!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Jak zpracovat ovoce? Zkuste netradiční sušení!

Obrázek

Chcete si vychutnávat lahodné ovoce po celý rok? Pokud nemáte možnost navštívit Dvanáct měsíčků, můžete vyzkoušet zavařování a nebo méně tradiční sušení.

Právě poslední varianta je ideálním způsobem, jak zužitkovat meruňky, švestky nebo třeba šípky. Postup vám výrazně usnadní sušička, ale není nezbytně nutná.

Výhody domácího sušení

Pokud část ovoce usušíte, nezkazí se vám letní úroda a ještě si zajistíte zásobu vitamínů a minerálů na celou zimu. Narozdíl od kupovaného ovoce není to domácí ošetřeno sířením, a zachovává si tak více než 80 procent vitamínů. Je tedy skvělou alternativou sladkostí, která prospívá našemu zdraví. A pokud není doslazované cukrem, můžete si ho čas od času dopřát bez obav o vaši linii.

Meruňky se doporučují například při atopickém ekzému, chronických zánětech nebo akutních infekcích. Obsahují totiž provitamin A, který má silně protizánětlivé účinky. Zároveň jsou bohaté i na draslík a železo.

Sušené švestky jsou zase oblíbenou pochoutkou těch, kdo si chtějí zachovat štíhlou figuru. Kromě toho mají vysoký obsah draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak. Zdravotní benefity ale mají například také pro lidi s revmatem nebo onemocněním jater a ledvin.

Šípky vás pak překvapí vysokou koncentrací vitamínu C, která je až desetkrát vyšší než v případě citronů. A imunitu posílí i díky obsahu vitamínů skupiny B. Šípkový džem nebo čaj tedy není jen lahodný, ale i účinný v boji proti virům.

Venku, nebo v troubě?

Už naše babičky nedaly dopustit na venkovní sušení, které je během letních veder hotové za několik dní. Ideální je pro tyto účely suché místo ve stínu. Ani za tropických nocí ale nedoporučujeme nechávat ovoce přes noc venku, mohlo by navlhnout a proces sušení by se tím zbytečně zpomalil, nebo úplně narušil.

Další možností je sušení v troubě, ke kterému se používají speciální síta. S klasickými plechy si vystačíte také, ale sušení bude trvat delší dobu. V každém případě počítejte s vyšší spotřebou elektřiny, přece jen budete mít troubu zapnutou minimálně šest hodin.

Dvířka nechte po celou dobu mírně pootevřená. A pokud jde o nastavení teploty, začínat byste měli na 70 °C a po přibližně dvou hodinách můžete teplotu snížit na 40 až 50 °C. A pokračujte v sušení ještě minimálně další dvě hodiny. Poté nechte dojít a máte hotovo. Než ale budete ovoce uzavírat do sklenic nebo dóz, nechte ho pečlivě vychladit.

Sušte jako profesionálové

Maximální úspory času i financí dosáhnete při použití speciální sušičky. Pokud tedy zpracováváte velké objemy ovoce a zeleniny, určitě se vám vyplatí do ní investovat. Zjednodušeně řečeno funguje tak, že pomocí ventilátoru odstraňuje z ovoce vodu, ale zachovává jeho lahodnou chuť i většinu vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.

Jak sušičku používat?

Postup je velmi jednoduchý. Nejprve si připravte zralé kousky ovoce, a ty pak důkladně omyjte a osušte. Potom je v případě potřeby vypeckujte a nakrájejte na tenké plátky, ideálně ve stejné velikosti (asi 4 až 6 milimetrů). Pokud si chcete ušetřit práci, vezměte si na pomoc kuchyňský kráječ.

Připravené plátky pak pokládejte na sušící síto, vždy jen v jedné vrstvě, aby se usušily rychle s rovnoměrně. Potom vložte síto dovnitř a zapněte termostat. Pak už stačí jen počkat přibližně dvě hodiny a je to. Po vychlazení nasypte do uzavíratelných sklenic nebo dóz a pečlivě uzavřete.

Ovocem to ale nekončí. Většinu sušiček využijete i pro zpracování zeleniny, hub nebo klobásek. A hodit se budou i na bylinky do čaje nebo dekorativní sušené květy.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist