Pouligny saint-Pierre

zpět do Sýry

POULINGNY SAINT-PIERRE je měkký sýr původem z Francie.

Původ a historie

Sýr byl poprvé vyroben v 18. století ve francouzské obci stejného jména. Od roku 1976 nosí ochrannou značku AOC.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr má tvar pyramidy, je vysoký asi 12,5 cm a jeho hmotnost je 250 g.

Chuť tohoto sýru je lehce nakyslá, lahodná, zráním se zvýrazňuje ořechové aroma. Obsah tuku v sušině je 45 %. 

Výroba

Sýr se vyrábí z kozího mléka sráženého syřidlem. Sýřenina se přenáší do forem, které mají tvar pyramidy. Po odkapání a vytvarování se osolený sýr nechává schnout na mřížkách z latí nebo na slámových lůžkách. Doba zrání je 4-5 týdnů.

Použití Pouligny saint-Pierre v gastronomii

Tento sýr patří na sýrové mísy, lze jej zapékat na bílém chlebu či podávat v kombinaci s listovým salátem.

Dostupnost a skladování

K dostání je ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak několik dní.

zpět do Sýry