Olej z kukuřičných klíčků

zpět do Tuky a oleje
  • Anglicky: corn oil

OLEJ Z KUKUŘIČNÝCH KLÍČKŮ – rostlinný olej, který se vyrábí z klíčků kukuřice seté (latinsky Zea mays), má velké množství vitamínů a široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni.

Zdravý, jemný a chutný…

Kukuřičný olej, zejména ten za studena lisovaný, je bohatý zdroj mastných kyselin, vitamínů a také koenzymu Q10, který pomáhá udržovat naše buňky mladé a zdravé. Kukuřičný olej je koncentrovaným zdrojem energie a v kuchyni je oblíbený pro svou vysokou tepelnou stabilitu, která odolá i vysokým teplotám.

Původ a historie

První průmyslové zpracovávání kukuřice a rafinování kukuřičného oleje započalo v Americe v době občanské války za účelem získávání kukuřičného škrobu, protože dosud byly hlavním zdrojem škrobu brambory a pšenice. Postupem času se výrobní proces natolik zdokonalil, že v současnosti je k dostání mnoho kukuřičných produktů vysoké kvality, které vyhovují nejrůznějším spotřebitelům.

Vzhled, chuť, vůně…

Kukuřičný olej získává své vlastnosti podle konkrétního způsobu výroby, za studena lisovaný kukuřičný olej má načervenalou barvu a obilnou chuť. Naproti tomu rafinovaný kukuřičný olej má velmi světle žlutou barvu a je téměř bez vůně a chutě.

Zdraví a vitamíny

Za studena lisovaný kukuřičný olej si zachovává své živiny téměř bez ztrát, a je tak významným zdrojem vitamínů a minerálů. Průměrná energetická hodnota kukuřičného oleje ve 100 g je 3700 kJ/934 kcal. Obsahuje téměř 100 % tuků, z toho přibližně 13 g nasycených mastných kyselin, 29 g mono-nenasycených mastných kyselin, a 54 poly-nenasycených mastných kyselin.

Kukuřičný olej je zdrojem vitamínů B, D a C. Obsahuje také draslík, železo, hořčík, vápník, zinek a mangan. Obsahuje také koenzym Q10, který je známým antioxidantem a partnerem v boji proti stárnutí pleti. Koenzym Q10 je třeba tělu doplňovat z vnější, protože schopnost těla si koenzym vytvářet s přibývajícím věkem klesá. Koenzym Q10 chrání buňky vnitřcích orgánů i kůže před stárnutím a pomáhá udržovat jejich přirozené funkce.

Významnou složkou kukuřičného oleje je velké procento omega 6 mastných kyselin (více než 50 %) a také podíl omega 3 mastných kyselin (0,76 g), které jsou esenciální, a lidské tělo si je nedokáže vyrobit samo. Tyto kyseliny mají příznivý vliv na naše srdce a čistí cévní systém od usazeného cholesterolu.

Použití kukuřičného oleje v gastronomii

Kukuřičný olej nachází široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Ve studené kuchyni si se pro svou jemnou chuť hodí do salátových zálivek či k nakládání zeleniny. Lze jej přidávat do omáček, kaší a majonéz. Hodí se též k přípravě „raw“ nepečených dezertů. Pro studenou kuchyni se hodí nejlépe kukuřičný olej lisovaný za studena.

V teplé kuchyni najde lepší uplatnění rafinovaný kukuřičný olej, ten má kouřový bod 232 °C, a je tedy ideální ke smažení, pečení i vaření.

Použití v kosmetice

Kukuřičný olej nalézá své využití i ve farmacii a kosmetice.

Lze jej použít k ošetření dásní a zubů a k regeneraci zanícené, poškozené či aknózní pleti. Je také obsažen v některých přípravcích určených k péči o tělo, vlasy či nehty.

Dostupnost a skladování

V současné době je kukuřičný olej velmi dobře k dostání v českých obchodech. Nejčastěji se setkáme s jeho rafinovanou podobou, díky které olej snáší i vysoké teploty a je možné ho využít i pečení či smažení. K dostání je ale i ve své zdravější podobě - lisovaný za studena, ten lze sehnat ve specializovaných obchodech, v prodejnách se zdravou výživou či na internetu.

Kukuřičný olej se skladuje nejlépe v temnu při běžné pokojové teplotě.

Léčivé účinky

Kukuřičný olej má řadu prospěšných účinků na lidský organismus:

- neobsahuje lepek a je tedy vhodný při bezlepkové dietě,

- pomáhá s problémy s potencí,

- má odvodňovací účinek a projímavý účinek,

- upravuje cholesterol,

- zevně pomáhá léčit projevy akné,

- má regenerační, hojící a antioxidační účinky

Krom mnohých příznivých účinků je ale třeba také zmínit, že kukuřičný olej má vysoký poměr nenasycených omega 3 a 6 mastných kyselin. Pro lidský organismus je nutné zastoupení vyváženého podílu nezbytných omega 3 a 6 mastných kyselin, který se doporučuje v poměru 1 : 5, ale v běžné stravě člověk přijme daleko vyšší poměr, přibližně až 1 : 50 omega 3 a 6 mastných kyselin. Tato dysbalance se pak může projevit vyšší tendencí organismu k zánětlivým reakcím.

zpět do Tuky a oleje