Čechřice vonná

zpět do Bylinky
  • Latinsky: Myrrhis odorata

ČECHŘICE VONNÁ – latinsky Myrrhis odorata neboli šmelhous, krabilice, španělský kerblík, třebule španělská je k dostání v letních měsících.

Krásná, zdravá a svěží

Čechřice vonná dělá svému jménu čest, šíří okolo sebe příjemnou nasládlou vůni. Je ideální pro použití v kuchyni, ale i pro leštění dřeva. V zahrádkách se navíc vyjímá jako okrasná rostlina.

Původ, historie a výskyt

Původně se vyskytovala pouze v horách jižní Evropy (Pyreneje, Alpy, severní Apeniny a Dinárské pohoří). Postupně se rozšířila do Velké Británie, do střední Evropy, Skandinávie a Pobaltí. Svou oblibu si získala již během středověku, nejdříve jako kořenová a listová zelenina.

U nás se rozšířila při tzv. alpské dřevařské kolonizaci horských oblastí, dnes ji můžeme nalézt v pohraničních oblastech.

Roste na vlhčích loukách, v příkopech cest a podél potoků. Vyskytuje se ve vyšších polohách mezi 400–800 m n. m.

Vzhled, chuť a vůně…

Čechřice je vytrvalá bylina s přímou lodyhou. Lodyha je jemně rýhovaná, dutá a vysoká až 120 cm. Přízemní lístky jsou řapíkaté, matné a 50 cm dlouhé. Bílé květy mají tvar kalichu. Semena jsou nápadně velké, podlouhlé, 2–2,5 cm dlouhé, zpočátku zelenohnědé, později tmavé až téměř černé a lesklé. Čechřice má podobnou chuť jako lékořice, je nasládlá. Její vůně připomíná směs anýzu a fenyklu.

Použití čechřice v gastronomii

Používáme čerstvé listy a semena.

Semena jsou vhodná ke sladkým pokrmům, např. ke kompotům, ovocným salátům, krémům.

Listy se přidávají do tvarohových a jogurtových dipů nebo do salátů. Čerstvými listy lze zjemňovat saláty, polévky nebo omáčky, většinou stačí kousek listu.

Čechřice se používá také ke zdobení dezertů.

Lodyha je vhodná ke kandování a její kořeny se zpracovávají jako zelenina.

Semena poskytují přírodní sladidlo pro diabetiky. Šťávou lze leštit dřevěné předměty

Zpracování a skladování

Na trhu je k dostání v letních měsících. Listy i semena lze uchovávat v chladničce několik dní, pokud jsou zabalené v mikrotenových sáčcích.

Léčivé účinky

- podporuje trávicí systém

- působí mírně projímavě

- zmírňuje kašel

- posiluje organismus při anemii

 

zpět do Bylinky