Maledivské ořechy

MALEDIVSKÉ OŘECHY – nebo také šalamounovy ořechy, případně mořské kokosy, plody palmy seychelské (Lodoicea seychellarum) jsou velmi vzácná a největší semena v rostlinné říši.

Cenné a léčivé

V minulosti lidé velmi věřili v léčebné účinky maledivských ořechů, a tak byly používány při léčbě epilepsie, paralýzy, mrtvice nebo koliky, doporučovaly se i jako prostředek proti křečím, bolestem hlavy a srdečním chorobám. Vědecky ani lékařsky ale žádné zvláštní účinky potvrzeny dosud nebyly.

V době, kdy maledivské ořechy téměř nikdo neznal a zároveň jim byly přisuzovány až zázračné zdravotní účinky, měly velmi vysokou cenu. V historických záznamech jsou uvedeny případy, kdy byla loď s nákladem vyměněna i jen za jediný ořech.

Vzhled

Maledivské ořechy mají neobvyklý tvar a patří k největším plodům na světě - váží 15 až 20 kilogramů.

Historie a původ

První písemné záznamy o maledivském ořechu jsou z roku 1525, kdy je v inventáři dominikánského kláštera ve Speiru zaznamenána vnitřní skořápka mořského ořechu Iodoicey jako schránka pro přechovávání starých relikvií.

Další zmínka pochází z roku 1579 od francouzského cestovatele Pettera Sonnerata, který palmu objevil na ostrově Praslin. Do Evropy první maledivský ořech přivezl s největší pravděpodobností holandský námořní admirál Hermanses v roce 1602. Ořech tehdy dostal jako vzácný dar od domorodého indického vládce.

Další maledivské ořechy byly v roce 1770 přivezeny francouzským obchodníkem do Kalkaty, kde vzbudily velký rozruch. Záznamy o maledivském ořechu a palmě jsou ještě z roku 1755 v Herbáři Ambbinském od Eberharta Rumfa.

V Českých zemích se maledivské ořechy poprvé objevily za vlády císaře Rudolfa II, který údajně za Iodoiceu zaplatil čtyři tisíce zlaťáků.

Prvním Čechem, který maledivské ořechy vyfotografoval, byl doktor Karel Domin až v roce 1910 v botanické zahradě v Paradeniyi a s doktorem Danešem je poměrně přesně popsal v cestopise s názvem Dvojím rájem.

Výskyt

Maledivské ořechy rostou na palmách na pobřeží Seychelských ostrovů v Indickém oceánu, severovýchodním směrem od Madagaskaru. Palmy Lodoica seychellarum – mořský kokosovník, na kterých maledivské ořechy rostou, potřebuje k svému dozrání deset let a k dokončení celého svého vývoje až 130 roků.

Seychelská palma rostla na začátku minulého století jen na ostrůvcích Praslin, Curieuse a Round Island. Každý rok na palmě vyroste jen jeden velmi velký list, stáří stromů v podstatě není možné určit a odhaduje se podle kruhovitých jizev po opadaných listech.

Plody z palmy padají do moře, kde pak plavou proti mořským proudům a vlnám a zároveň dozravají. Na břeh jsou často vymrštěny takovou silou, že zapadnou do pralesa poměrně daleko od pobřeží.

Použití maledivského ořechu

Maledivský ořech se s oblibou využívá v ájurvédské a tradiční čínské medicíně. V potravinářství se maledivský ořech využívá k přípravě a výrobě dochucovadel do polévek zejména v kuchyni jižní Číny a také k přípravě tradičních pokrmů na Seychelských ostrovech.