Lorrainský koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lorrainský koláč
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 14426 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Náplň | |
---|---|
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Šalotka |
120 g | Slanina vepřová |
280 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
45 g | Sýr Eidam cihla 40% |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
Lorrainský koláč | |
120 g | Máslo čerstvé |
180 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vejce slepičí |
2 kávová lžička | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 342,5mg |
Draslík | 281,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Šalotka, Slanina vepřová, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Eidam cihla 40%, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lorrainský koláč postup přípravy receptu:
1 | Do vetší mísy dáme mouku, sůl a máslo. Vše rozdrobíme, můžeme použít mixér. Rozšlehané vejce vlijeme do těsta, pokud se příliš drobí, můžeme přilít vodu. Hotové těsto dáme vychladit. |
2 | Vychlazené těsto vyválíme do kruhu o síle 5 mm a přeneseme pomocí válečku do formy o průměru 2O - 22,5 cm. Těsto opatrně přimáčkneme, ale nenatahujeme, přebytečné odkrojíme a na dně formy propícháme vidličkou. |
3 | Na těsto dáme papír na pečení, formu zatížíme vysypáním suchými fazolemi nebo rýží. Pečeme cca 10 minut, potom papír i zátěž odstraníme. Těsto znovu opatrně propícháme a pečeme 3 minuty dokud nezačne zlátnout. Necháme vychladnout. |
4 | Plátky tučnější slaniny nakrájíme na větší kostičky, dáme do menší pánve a na mírném plameni smažíme do křupava. Osmaženou slaninu vyjmeme a dáme okapat na papírovou utěrku. Na výpek přidáme jemně nakrájenou šalotku a osmahneme. Pokud máme málo výpeku, můžeme přidat máslo. Osmahnutou šalotku dáme také okapat. |
5 | Ve větší míse rozšleháme vejce, žloutky, smetanu, nastrouhaný sýr a koření. Na těsto rozložíme slaninu se šalotkou a vše pokryjeme náplní z vajec. Zapékáme v horní části trouby. Podáváme na talíři, nebo přímo z formy. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Sýr můžeme vynechat, slaninu můžeme nahradit šunkou, zeleninou nebo mořskou směsí.