Koláč s máslovým krémem a skořicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s máslovým krémem a skořicí
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 14642 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
90 g | Čokoláda hořká |
280 g | Cukr krupice |
90 g | Mandle |
450 g | Máslo čerstvé |
350 g | Piškoty cukrářské |
6 polévková lžíce | Sherry brandy |
1 ks | Skořice celá |
8 ks | Vaječný žloutek slepičí |
6 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 304,4mg |
Draslík | 152,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Cukr krupice, Mandle, Piškoty cukrářské, Skořice celá, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s máslovým krémem a skořicí postup přípravy receptu:
1 | Vodu, cukr a skořici dáme do menšího hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu, až se cukr rozpustí. Na prudkém ohni vaříme tak dlouho, dokud kapka sirupu kápnutého do vody nevytvoří měkkou kuličku. |
2 | Žloutky ušleháme v mixéru do husté pěny a tenkým praménkem přiléváme hotový sirup, vše ušleháme do hladkého krému. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Změklé máslo přišleháme po lžících ke krému a vychladíme. |
3 | Cukrářské piškoty (cca 24 ks) nařežeme tak, aby se vešly do čtvercové formy o straně 20 cm, formu vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem. Několik piškotů namažeme krémem a položíme namazanou stranou na dno formy. Malými kousky vyplníme rohy formy. |
4 | Pokapeme polovinou brandy, namažeme další vrstvou krému a poklademe zbývajícími piškoty, zakapeme zbytkem brandy a zakryjeme krémem. Část krému si ponecháme na ozdobení stran. Dort dáme do lednice ztuhnout. |
5 | Když je tuhý, vyjmeme ho a pomocí pečícího papíru přeneseme na mísu. Tam ozdobíme boky dortu zbývajícím krémem. Strany zdobíme sekanými, praženými mandlemi a vršek strouhanou čokoládou. Ihned podáváme. |
Poznámka
Krém můžeme ochutit 2 lžičkami instantní kávy.