Voňavá zapékaná zelenina - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Voňavá zapékaná zelenina
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 15998 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
200 g | Brambory |
6 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
400 g | Cuketa |
100 ml | Jogurt bílý |
300 g | Lilek |
4 polévková lžíce | Olej rostlinný |
2 ks | Paprika červená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 ks | Petržel - nať |
1 špetka | Provensálské koření |
4 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
40 g | Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
1 kávová lžička | Vegeta |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 248,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 86,5mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Cuketa, Jogurt bílý, Lilek, Olej rostlinný, Paprika červená, Rajčata, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Petržel - nať, Provensálské koření, Sýr ovčí tvrdý - Pecorino, Vegeta mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Voňavá zapékaná zelenina postup přípravy receptu:
1 | Lilek omyjeme, konce odřízneme, a pokud není slupka příliš silná, nakrájíme jej i se slupkou na kostičky. Vložíme na cedník, nasolíme a necháme půl hodiny odstát. Poté jej propláchneme studenou vodou, tekutinu vymačkáme. Ostatní zeleninu omyjeme, cukety nakrájíme na šikmé silnější plátky, papriky na nudličky, oloupané brambory na větší kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme na osminy a česnek prolisujeme. Rajčata rozpůlíme a sýr nastrouháme. |
2 | Cibuli s česnekem opečeme dorůžova na rozehřátém oleji a poté vyndáme. Do téže pánve vložíme rajčata řeznou plochou dolů, mírně opečeme a vyjmeme. Na závěr na oleji zprudka opečeme lilek s cuketou, přidáme papriku a brambory a další 2 minuty opékáme. |
3 | Takto připravenou zeleninu vložíme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, okořeníme polovinou vegety a zakrytou alobalem dusíme v troubě předehřáté na 200° C 25 minut. |
4 | V jogurtu rozšleháme vejce, přidáme zbytek vegety, pepř, provensálské koření a sýr, směsí zeleninu zalijeme a zapečeme dalších 25 minut dozlatova. Upečené vyjmeme z trouby, necháme několik minut odstát, posypeme petrželkou a servírujeme nakrájené na velké kostky. |