Švýcarský čokoládový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švýcarský čokoládový dort
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 17550 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Čokoládový krém | |
---|---|
225 g | Čokoláda hořká |
60 g | Máslo čerstvé |
350 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Švýcarský čokoládový dort | |
120 g | Čokoláda hořká |
300 g | Cukr krupice |
125 g | Máslo čerstvé |
340 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 ks | Vejce slepičí |
250 ml | Voda pitná |
2 kávová lžička | Voda z pomerančových květů |
125 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 77g |
---|---|
Cholesterol | 152,0mg |
Draslík | 262,5mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Čokoláda hořká, Cukr krupice, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá, Smetana 33% (šlehačka), Voda z pomerančových květů mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Švýcarský čokoládový dort postup přípravy receptu:
1 | V rendlíku rozpustíme čokoládu. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky ušleháme s 250 g cukru a 120 g másla do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu, mouku, zakysanou smetanu, pomerančovou vodu a 250 ml pitné vody. Třeme až se všechny suroviny promísí. Potom lehce vmícháme sníh. |
2 | Těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Hotový dort necháme 10 minut stydnout na mřížce, potom sejmeme postranní kruh a dort necháme na spodním kruhu formy. |
3 | Připravíme si krém: v hrnci se silným dnem přivedeme k varu smetanu, čokoládu na vaření, máslo a vše povaříme na hustý krém. V pokojové teplotě necháme zcela vychladnout, pak krém šlehačem vyšleháme na jemný krém. |
4 | Z dortu odstraníme dno formy, vodorovně ho prořízneme na dva pláty a oba pomažeme krémem a složíme na sebe. Zbytkem krému pomažeme vršek a boky dortu. |
5 | Smetanu vyšleháme se zbytkem cukru na pevnou šlehačku, přendáme ji do sáčku se širokým hvězdicovým nástavcem a vršek dortu ozdobíme mřížkou a ozdobným lemem. |
Poznámka
Na boky dortu můžeme přidat čokoládové hoblinky a dort ozdobit cukrovými fialkam.