Recept

Kostky z lístkového těsta s čerstvým ovocem

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 17618

Ingredience

Náplň
30 g Cukr krupice
300 ml Smetana 33% (šlehačka)
0,3 kávová lžička Tresť mandlová
Kostky z lístkového těsta s čerstvým ovocem
500 g Mouka pšeničná hladká T 650
450 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
250 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

40% Kalorie 784 kcal
Kilojoule 3 281kJ
14% Sacharidy 51 g
81% Tuky 61 g
5% Sodík 108 mg
16% Bílkoviny 9 g

Kostky z lístkového těsta s čerstvým ovocem postup přípravy receptu:

1

Mouku smícháme se solí, 120 g másla a 250 ml studené vody. Vytvoříme jemné těsto, zabalíme ho a dáme do lednice asi na 30 minut. Mezi dvěma listy pergamenu rozválíme zbytek másla na čtverec 15 x 15 cm, zabalíme a dáme do lednice. Těsto rozválíme na čtverec o straně 30 cm, čtverec z másla položíme úhlopříčně doprostřed těsta, rohy přeložíme tak, aby se uprostřed spojily a lehce se překrývaly. Těsto přitlačíme válečkem, aby se spoje slepily. Rozválíme na obdélník 45 x 30 cm. Třetinu přehneme doprostřed a přes ni přeložíme třetinu ležící na opačné straně. Vytvoříme obdélník 30 x 15 cm ze tří vrstev. Obdélník stlačíme válečkem, aby se spoje slepily. Těsto otočíme o 90° a vyválíme obdélník 37,5 x 20 cm, složíme na třetiny a vznikne obdélník 20 x 12,5 cm. Zabalíme a dáme na hodinu do lednice. Tento postup opakujeme ještě dvakrát, těsto potom zabalíme a necháme v lednici 2 hodiny.

2

Znovu opakujeme rozválení a skládání těsta. Po šestém složení těsto zabalíme a uložíme do lednice na 4 hodiny. Těsto překrojíme napříč na dvě poloviny, polovinu vyválíme na obdélník o velikosti 51 x 26 cm. Nožem odřízneme okraje, aby vznikl obdélník o velikosti 50 x 25 cm. Obdélník rozdělíme na 8 čtverců o straně 12,5 cm, položíme je na plech a uložíme do chladu na 30 minut. Opakujeme se zbytkem těsta. Z těsta vytvoříme kostky tak, že jeden čtverec přeložíme úhlopříčně na polovinu a utvoříme trojúhelník. Od přeložení nařízneme pruh široký 1 cm podél obou stran ležících proti přeložení a u vrcholu ponecháme 1 cm nedoříznutého těsta, takže pruh zůstane připojený. Trojúhelník rozvineme, zvedneme volné vrcholky pruhu, provlékneme a lehce přitlačíme k rohům základu. Vrcholky těsta přilepíme vodou. Necháme 30 minut v chladu.

3

Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut, potom povrch potřeme rozšlehaným vejcem, stáhneme teplotu na 190°C a pečeme ještě 20 minut. Necháme vychladnout.

4

Smetanu ušleháme s cukrem a trestí na tuhou šlehačku. Kostky šlehačkou naplníme.

Poznámka

Povrch můžeme ozdobit ovocem a lístky máty.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept