Ryba na páře v banánovém listu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ryba na páře v banánovém listu
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 17730 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
120 g | Banánové listy |
2 hrst | Bazalka |
1 ks | Chilli paprička |
400 g | Chňapal červený |
3 polévková lžíce | Kokosová smetana |
1 polévková lžíce | Omáčka rybí |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 29,9mg |
Draslík | 302,1mg |
Vláknina | 579,0mg |
Vitamín A | 156,7mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Chilli paprička, Omáčka rybí, Pepř bílý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Banánové listy, Chňapal červený, Kokosová smetana mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ryba na páře v banánovém listu postup přípravy receptu:
1 | Připravíme banánové listy. Musíme je změkčit, aby nepraskaly a netrhaly se. Vložíme je na 10-20 minut do trouby a blanšírujeme. Z 12 banánových listů připravíme 12 koleček o průměru asi 15 cm. Položíme na sebe 2 kolečka. Jedno s žílami podélně a druhé s žílami svisle. Vytvoříme první sklad maximálně 4 cm od okraje a propíchneme jej ostrým párátkem. Totéž zopakujeme na protější straně a ještě ve 2 dalších bodech, takže vzniknou 4 rohy. Dno zploštíme. Totéž zopakujeme s dalšími kolečky z listů, takže máme 6 čtverhranných mističek. Na dno každé mističky položíme několik bazalkových listů a asi ze 3/4 naplníme rybí směsí zhotovenou ze všech přísad (vyjma smetany, kaffirových listů a chilli papričky). |
2 | Do pánve WOK nalijeme vodu asi do 1/2 pánve a přivedeme na prudkém ohni k varu. Mističky z banánových listů naskládáme na talíř, který budeme moci postavit na mřížku z tradičního bambusového pařáku, jenž je umístěn nad hladinou vody v pánvi.(Pokud máme perforovaný tácek na napařování, nemusíme mít talíř.) Pozor na popálení ruky. Zmírníme plamen na minimum a necháme zvolna vřít. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit v páře asi 15-20 minut. Po 10 minutách zkontrolujeme, je-li v pánvi dost vody. |
3 | Až bude náplň v mističkách uvařená, trochu se nafoukne. V tu chvíli vypneme hořák a opatrně mističky přendáme na talíř, na kterém je budeme podávat. Lžičkou je zakapeme kokosovou smetanou a posypeme je na proužky nakrájenými kaffirovými listy a chilli papričkami zbavenými jader a nakrájenými na kolečka. |
Poznámka
(viz recept dlouhé papriky nadívané rybím kari v páře)