Gratinované brambory s tykví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované brambory s tykví
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | Kadlecová 27 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 18574 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
450 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
500 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
700 g | Tykev |
3 špetka | Tymián sušený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 137,5mg |
Draslík | 929,7mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 353,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 43,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Sůl, Tykev, Tymián sušený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinované brambory s tykví postup přípravy receptu:
1 | Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno vyskládáme vrstvu brambor nakrájených na plátky, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a poklademe vrstvou tykve (také nakrájené na plátky). Tento postup opakujeme až do spotřebování všech ingrediencí. Zalijeme smetanou s česnekem, přikryjeme alobalem potřeným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. |
2 | Když jsou brambory měkké, odstraníme alobal a zvýšíme teplotu na 190 °C a pečeme dalších 15 minut dozlatova. |