Rajčatová polévka s paprikami a koprem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajčatová polévka s paprikami a koprem
Rajčatová polévka s paprikami a koprem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 20004 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 krajíc | Chléb italský |
1 ks | Cibule |
5 g | Kopr čerstvý |
15 polévková lžíce | Ocet vinný červený |
2 ks | Paprika červená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Pomerančová kůra |
2 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
500 g | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
600 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 5,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 151,2mg |
Vitamín E | 4,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Kopr čerstvý, Ocet vinný červený, Paprika červená, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb italský, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rajčatová polévka s paprikami a koprem postup přípravy receptu:
1 | Cibuli nakrájíme na čtvrtky a vložíme na pečicí plech. Přidáme na půlky rozkrojené papriky a rajčata, vždy řeznou stranou navrch, aby v nich zůstala šťáva. Vložíme do trouby předehřáté na 230 °C. Pečeme asi 20–25 minut. |
2 | Jakmile začnou zelenině hnědnout okraje, přendáme ji do hrnce a přidáme 3 snítky svázaného kopru, pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, zeleninový vývar, sůl a pepř. Vše přivedeme k varu. Poté polévku pozvolna vaříme 25 minut. Po uvaření odstraníme z polévky kopr a ostatní suroviny propasírujeme nebo rozmixujeme. |
3 | Hrnec vypláchneme, vrátíme do něj polévku a opět ji zahřejeme. Přidáme podle chuti ocet, sůl a pepř. Podáváme horkou, ozdobenou koprem. Vhodnou přílohou je středomořský chléb. |
Poznámka
Výborným pomocníkem pro rozmělňování zeleniny je pasírovací mlýnek, jenž ze zeleniny odstraní semena a slupky.