Selský chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 275 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Selský chléb
Celkový čas: | 275 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 225 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22103 |
Ingredience
1 špetka | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Droždí sušené |
55 g | Máslo čerstvé |
450 ml | Mléko plnotučné |
140 g | Mouka polohrubá |
350 g | Mouka pšeničná celozrnná |
490 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 18,5mg |
Draslík | 42,4mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 478,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí sušené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Selský chléb postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si plech, který vymažeme máslem. |
2 | Nejprve uděláme kvásek z vlažné vody, droždí, cukru, 140 g hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít. V míse umícháme změklé máslo se solí a moukami, řádně prohněteme. Poté po částech přidáme vlažné mléko s kváskem a vypracujeme na pomoučeném vále hladké těsto. Necháme je ve větší míse pod utěrkou na teplém místě kynout zhruba dvě hodiny. Když má těsto dvojnásobný objem, tzv. ho "srazíme" - prohněteme jej - a necháme ještě asi hodinu kynout. |
3 | Z vykynutého těsta uděláme dvě koule, z nichž třetinu oddělíme, a ze všech kousků uděláme čtyři koule. Na větší položíme menší, tlakem spojíme a vařečkou uděláme uprostřed otvor. Těsto ozdobíme zářezy po celém obvodu a necháme ještě dokynout asi 45 minut. Vykynutý chléb posypeme moukou a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45–50 minut. Chléb je hotový, pokud při poklepu na dno zní dutě. Hotový chléb necháme na sítu vychladnout. |