Fíkové slatko - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fíkové slatko
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22261 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1 ks | Citrony |
1 kg | Cukr krupice |
1 kg | Fíky čerstvé |
1 ks | Vanilkový lusk |
8 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1 203g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 67g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 97,0mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Fíky čerstvé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Fíkové slatko postup přípravy receptu:
1 | Fíky pořádně omyjeme, párátkem propíchneme na několika místech, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Vaříme 5 minut, vodu slijeme, nalijeme na ně další čistou vodu a znovu vaříme 5 minut. |
2 | Tento postup opakujeme 3x, pak je scedíme a necháme odkapat. |
3 | V druhém hrnci mezitím svaříme sirup z 8 dl vody a 1 kg cukru, vložíme do něj fíky a vaříme do doby až sirup zhoustne, bude mít hustou konzistenci, je průhledný. Na zkoušku, že je dobře uvařený, kápneme na talířek trochu sirupu, ten by měl držet tvar. |
4 | Během vaření občas sladko promícháme a před koncem vaření přidáme lusk vanilky a plátky chemicky neošetřeného citronu (můžeme nahradit 5 g kyseliny citronové a 1 balíčkem vanilkového cukru). |
5 | Hotový fíkový džem - sladko nalijeme do čistých suchých sklenic, dobře uzavřeme, otočíme dnem vzhůru, zakryjeme utěrkou a po vychlazení je převrátíme a uskladníme. |