Švestkové lokum - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švestkové lokum
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22283 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
2,5 kg | Cukr krupice |
6 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kg | Ořechy vlašské |
5 kg | Švestky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 80g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 252,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Olej slunečnicový, Ořechy vlašské, Švestky mají zadané všechny známé hodnoty.
Švestkové lokum postup přípravy receptu:
1 | Švestky omyjeme, vypeckujeme, pokrájíme a dáme do hrnce. Za častého míchání je dusíme pod pokličkou do doby, až budou rozvařené, potom je propasírujeme a v druhém hrnci smícháme s cukrem. Vaříme znovu při mírné teplotě za častého míchání až do hustého pyré. Před dovařením vsypeme do švestkové kaše ořechy a odstavíme z plotny. |
2 | Na plech dáme pečící papír, který pomažeme olejem, pyré na něj |
3 | rovnoměrně rozetřeme do výšky 2 cm. Nepečeme, ale necháme usušit. |
4 | Usušené švestkové lokum pokrájíme na kostky, obalíme v práškovém cukru, uložíme do papírových krabic a uskladníme na suchém, chladném místě. |
5 | Je důležité, aby byly uskladněny v papírových krabicích - nekazí se, protože takto lokum "dýchá". |