Lilky v octovém nálevu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lilky v octovém nálevu
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22297 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
nálev | |
---|---|
200 g | Cukr krupice |
0,8 l | Ocet kvasný lihový |
1,5 l | Voda pitná |
Lilky v octovém nálevu | |
10 ks | Celer - nať |
8 ks | Česnek |
10 ks | Lilek |
3 ks | Paprika červená |
3 ks | Paprika zelená |
20 g | Pepř černý celý |
4 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 ks | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 710,8mg |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 53,9mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Voda pitná, Česnek, Lilek, Paprika červená, Paprika zelená, Pepř černý celý, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový, Celer - nať, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lilky v octovém nálevu postup přípravy receptu:
1 | Lilky omyjeme, odřežeme stopky a nožem podélně uděláme 3 zářezy hluboké 2 cm. Lilky v hrnci povaříme 5-10 minut v osolené vodě, pak je vyndáme na mísu. |
2 | Uvaříme octový nálev: |
3 | 1/4 l octa a 3/4 l vody svaříme s 200 g cukru a necháme vychladnout. |
4 | Hlávkové zelí dobře očistíme, jemně nastrouháme a odložíme do mísy. |
5 | Červené a zelené papriky omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké nudličky. Papriky odložíme podle barvy zvlášť do větších misek. |
6 | Česnek utřeme se solí a smícháme s opláchnutou, drobně pokrájenou zelenou petrželkou a rozdělíme ho na 2 poloviny. Jednu smícháme se zelenou paprikou a druhý díl smícháme s červenou paprikou. |
7 | Zářezy v lilku budeme plnit tak, že jeden zářez naplníme česnekem s červenou paprikou, druhý zářez čistým zelím, třetí zářez česnekem se zelenou paprikou. |
8 | Takto naplníme všechny lilky, každý ovážeme celerovým stonkem. |
9 | Poskládáme je do velkých zavařovacích sklenic, přisypeme kuličky pepře, zalijeme nálevem, uzavřeme víčky a odložíme na chladné suché místo. |