Švestkový dort s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švestkový dort s ořechy
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22449 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
na ozdobu dortu | |
---|---|
1 ks | Cukr vanilka |
40 g | Kokos - mletý (Kopra) |
50 g | Mandle |
dortový korpus | |
100 g | Cukr krupice |
20 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
150 g | Ořechy vlašské |
1 polévková lžíce | Rum |
1 polévková lžíce | Strouhanka |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
švestková náplň | |
75 g | Cukr krupice |
1 ks | Hřebíček |
1 ks | Skořice celá |
1 kg | Švestky |
0,3 l | Voda pitná |
šlehačková náplň | |
20 g | Cukr krupice |
0,5 l | Smetana 33% (šlehačka) |
4 plátek | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 174,7mg |
Draslík | 186,0mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 387,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,2mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Mandle, Cukr krupice, Ořechy vlašské, Rum, Strouhanka, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Hřebíček, Skořice celá, Švestky, Voda pitná, Cukr krupice, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Kokos - mletý (Kopra), Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Švestkový dort s ořechy postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si namočíme 4 plátky želatiny podle návodu. |
2 | Pak upečeme dortový korpus: v míse utřeme do pěny 6 žloutků se 100 g cukru a vanilkovým cukrem. Potom k utřeným žloutkům vmícháme 150 g mletých vlašských ořechů, lžíci rumu, 40 g strouhanky a tuhý sníh vyšlehaný z 6 bílků. Vše dobře promícháme, dáme do dortové formy, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 30-35 minut dozlatova. Upečený hotový dortový korpus pak necháme vystydnout. |
3 | Mezitím si omyjeme a vypeckujeme švestky a půlky švestek dáme vařit spolu se 75 g cukru, hřebíčkem a celou skořicí a vaříme pod pokličkou doměkka (asi 15 minut), ale nesmíme je převařit. Vody (přibližně 1/4 litru) by mělo být jen tolik, aby švestky byly zakryté. Potom je sítkem vytáhneme, odložíme na talíř a do vzniklé šťávy zamícháme 30 g bramborového škrobu rozmíchaného v trošce vody, promícháme a krátce povaříme do zhoustnutí. 15 ks švestek si odložíme stranou na ozdobení a ostatní vrátíme do uvařeného sirupu a necháme vychladnout. |
4 | Ušleháme si 1/2 litru sladké smetany, kterou smícháme s 20 g cukru a namočenou želatinou. Vychladlý dort rozřízneme vodorovně v polovině a na spodní polovinu navršíme švestkovou směs, na ni dáme šlehačkovou směs (ze které si necháme stranou asi 1/4 na potření dortu).Šlehačku zakryjeme druhou částí korpusu a celý dort potřeme zbylou šlehačkou, do které jsme přimíchali vanilkový cukr. Okraj dortu posypeme strouhaným kokosem, a povrch dortu ozdobíme půlkami švestek a celými mandlemi. |