Křehký závin - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký závin
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 2358 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
100 g | Cukr moučkový |
15 g | Droždí |
50 g | Hrozinky |
600 g | Jablka |
250 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Ořechy vlašské |
1 polévková lžíce | Skořice mletá |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
4 polévková lžíce | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 164,1mg |
Draslík | 187,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí, Hrozinky, Jablka, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký závin postup přípravy receptu:
1 | Máslo smícháme polovinou mouky. Do druhé poloviny dáme žloutky, vejce, kvásek z droždí, smetanu a víno, vypracujeme těsto. |
2 | Vyválíme těsto s droždím na plát, položíme na něj bochánek těsta s máslem a zabalíme. Rozválíme, třikrát přeložíme, znovu rozválíme a takto opakujeme několikrát. |
3 | Vyválíme, položíme na plech s pečícím papírem a na střed dáme pokrájená nebo nastrouhaná jablka, ořechy, hrozinky a cukr se skořicí. |
4 | Okraje přeložíme tak, aby náplň byla vidět. |
5 | Závin pečeme ve středně vyhřáté troubě. |
Poznámka
Povrch závinu můžeme potřít vejcem a posypat sekanými mandlemi.