Tradiční štědrovečerní bomba - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tradiční štědrovečerní bomba
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 2383 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
150 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
30 g | Kakao - prášek |
0,5 l | Mléko polotučné |
100 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 dl | Olej stolní |
200 g | Piškoty dětské kulaté |
2 polévková lžíce | Rum |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 202,8mg |
Draslík | 93,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,7mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Kakao - prášek, Olej stolní, Rum, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá, Piškoty dětské kulaté mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tradiční štědrovečerní bomba postup přípravy receptu:
1 | Mléko, žloutky, cukr, olej, mouku, vanilku a citrónovou kůru svaříme do tuhého krému. Šleháme do vychladnutí. |
2 | Hlubokou nádobu vypláchneme studenou vodou, na dno dáme malou vrstvu krému, na ní vrstvu piškotů, ořechů, ovoce a znovu vrstvu krému obarveného kakaem. Vrstvy tmavého a světlého krému a vrstvy ovoce a piškotů střídáme, až je nádoba plná. |
3 | Necháme přes noc v chladničce. |
4 | Před podáváním vyklopíme na mísu a ozdobíme šlehačkou nebo zmrzlinou, ovocem a strouhanou čokoládou. |
Poznámka
Piškoty pokapeme rumem nebo griotkou.