Boršč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 190 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Boršč
Celkový čas: | 190 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 27320 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
350 g | Celer řapíkatý |
800 g | Červená řepa |
1 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
750 g | Hovězí maso vařené |
1 kávová lžička | Jalovec |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
750 g | Kosti vepřové |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Ocet vinný |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
120 g | Petržel kořen |
120 g | Pórek |
1 špetka | Sůl |
250 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 270,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Červená řepa, Česnek, Cibule, Kopr čerstvý, Ocet vinný, Petržel kořen, Sůl, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso vařené, Jalovec, Kosti vepřové, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Boršč postup přípravy receptu:
1 | Veškerou zeleninu oloupeme. Cibuli rozpůlíme, mrkev, 150 g celeru, petržel a pórek nakrájíme na kousky. Omyjeme kosti ve studené vodě, dáme vařit s cibulí, mrkví, celerem, petrželí, pórkem, solí, celým pepřem, jalovcem a bobkovým listem v 1,5 l vody. Vaříme 90 minut na mírném plameni. Zbývající celer nastrouháme na hrubo, červenou řepu rozkrájíme na kostky. Další cibuli pokrájíme také na kostky a česnek jemně nasekáme. Vyndáme maso z vývaru, zbavíme šlach i tuku, pokrájíme na kostky, odložíme stranou. Masový vývar přecedíme a rovněž odložíme. |
2 | Při stálém míchání na rozehřátém másle ve velkém hrnci dusíme cibuli a česnek asi 3 minuty. Přilijeme masový vývar, ochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Přiklopíme pokličkou a vaříme při mírné teplotě asi 50 minut. Na tenké proužky rozkrájené bílé zelí přidáme k zeleninové směsi. Přilijeme tolik vývaru, aby bylo vše ponořeno a vaříme dalších 30 minut. Kostky hovězího masa přidáme k zelenině, promícháme a necháme ohřát. Boršč dochutíme solí, cukrem, octem. Nakonec můžeme přidat kopr. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Můžeme přidat několik na kostky nakrájených brambor. V Rusku přidávají také smetanu.