Hovězí polévka s houbami a čepičkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí polévka s houbami a čepičkou
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 27415 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
čepička z listového těsta | |
---|---|
1 špetka | Chilli koření mleté |
200 g | Listové těsto |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Sezam - semena |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vajíčkový Snack Wrap |
Hovězí světlý vývar | |
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
800 g | Hovězí maso přední |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
200 g | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Hovězí polévka s houbami a čepičkou | |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
250 g | Fenykl sladký - hlíza |
1 l | Hovězí vývar základní |
20 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Smrže čerstvé |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 140,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 89,0mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli koření mleté, Pepř bílý, Sezam - semena, Sůl, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Hovězí maso přední, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Citronová šťáva, Hovězí vývar základní, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Mouka pšeničná hladká T 650, Vajíčkový Snack Wrap, Mrkev kořen, Pórek, Fenykl sladký - hlíza, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smrže čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí polévka s houbami a čepičkou postup přípravy receptu:
1 | Mrkev s fenyklem očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Čerstvé smrže očistíme a omyjeme. |
2 | V hrnci na rozpuštěném másle podusíme smrže, které osolíme, posypeme nahrubo mletým pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Po chvíli přidáme zeleninu, promícháme a vše dusíme doměkka. Pak houby se zeleninou zalijeme 1 litrem čistého hovězího vývaru, do kterého přidáme 4 plátky uvařeného hovězího masa. Polévku povaříme přibližně 7 minut a porce rozdělíme do polévkových misek. |
3 | Na pomoučeném vále si rozdělíme listové těsto na 4 díly. Každý díl vyválíme na plát přibližně o 2 cm větší, než je velikost polévkové misky. Můžeme si pomoci tak, že okraj misky otiskneme do těsta. |
4 | Každou misku přikryjeme plátem těsta, potřeme rozšlehaným vajíčkem, které jsme ochutili solí, mletým chilli a bílým pepřem, a potřený plát posypeme sezamovými semínky. |
5 | Takto zakryté misky dáme do předem rozehřáté trouby zapéct. Pečeme při 170°C přibližně 10 minut dozlatova. |
6 | Misky s polévkou a zlatou čepičkou hned podáváme. |
7 | Hovězí světlý vývar [27325]: |
8 | Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka. |
9 | Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. |
10 | Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku. |
11 | Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru. |
12 | Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme. |
13 | Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu. |