Bujon s mečounem a fenyklem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bujon s mečounem a fenyklem
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30158 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Bujon z mušlí a ryb [30049] | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Chilli paprička |
4 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
8 ks | Mušle svatojakubské |
500 g | Mušle Venušiny |
2 špetka | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
300 g | Rajčata |
250 g | Rybí hlavy |
250 g | Rybí odřezky |
3 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
2 špetka | Zázvor mletý |
Bujon s mečounem a fenyklem | |
2 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
750 g | Fenykl čerstvý |
0,5 polévková lžíce | Fenykl obecný |
600 g | Filé z mečouna |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Sherry brandy |
2 kávová lžička | Sůl |
20 g | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 114,9mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 488,5mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 53,1mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Chilli paprička, Pepř černý celý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Zázvor mletý, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Fenykl čerstvý, Fenykl obecný, Filé z mečouna, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Sůl, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo bylinkové, Mušle svatojakubské, Mušle Venušiny, Nové koření mleté, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy, Rybí odřezky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Bujon s mečounem a fenyklem postup přípravy receptu:
1 | Mrkev, fenykl a cibuli očistíme, omyjeme a vše pokrájíme na kostky a cibuli nasekáme nadrobno. Lístky fenyklu odložíme na ozdobu. Oloupeme česnek a prolisujeme. Oloupaný a omytý zázvor nastrouháme. |
2 | Filety z mečouna omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, bílým pepřem, pokrájíme na kousky velikosti sousta, odložíme do mísy a necháme 10 minut odležet. |
3 | V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přimícháme prolisovaný česnek, potom přidáme cibuli, fenykl s mrkví, promícháme a dusíme přibližně 4-6 minut. Pak přilijeme 1 litr bujonu z mušlí a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, vložíme maso z mečouna a vaříme 5-7 minut. |
4 | Nakonec polévku ochutíme solí, pepřem a 3 lžícemi Sherry brandy. |
5 | Porce ozdobíme lístky fenyklu a podáváme. |
6 | Bujon z mušlí a ryb [30049]: |
7 | Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům. |
8 | Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut. |
9 | Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Do polévky přidáme omytá, pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut. |
10 | Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon. |
11 | Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle. |