Polévka s kukuřicí a okrou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s kukuřicí a okrou
Polévka s kukuřicí a okrou
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30374 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Polévka s kukuřicí a okrou | |
0,5 kávová lžička | Chilli koření mleté |
0,5 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
250 g | Kukuřice cukrová nakládaná |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka kukuřičná |
250 g | Okra - Ibišek jedlý |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 30,0mg |
Draslík | 990,9mg |
Vláknina | 44g |
Vitamín A | 394,2mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 107,1mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Chilli koření mleté, Koriandr čerstvý, Kukuřice cukrová nakládaná, Okra - Ibišek jedlý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Máslo čerstvé, Mouka kukuřičná, Olej olivový, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka s kukuřicí a okrou postup přípravy receptu:
1 | Mladou okru (do 4 cm dlouhou) omyjeme a odřežeme stopky. Zapékací misku vymažeme (nebo vystříkáme) lehce olivovým olejem. Okru posypeme solí, mletým pepřem černým a mletým pepřem 4 barev, chilli. |
2 | Předehřejeme troubu na 220°C a okru upečeme tak, že ji každých 5 minut promícháme. Pečeme do zlatohněda přibližně 15 minut. |
3 | Koriandr omyjeme a otrháme lístky, které použijeme na ozdobu polévky. |
4 | Mezitím v 1 litru zeleninového bujonu povaříme nakládanou kukuřici, kterou jsme předtím scedili a nechali odkapat. Přimícháme kukuřičnou mouku a 2 lžíce másla a osolíme pode chuti. Vaříme přibližně 4 - 6 minut. |
5 | Polévku posypeme lístky koriandru, na každou porci polévky poklademe upečenou okru a podáváme. |
6 | Zeleninový bujon [30258]: |
7 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
8 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
9 | Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
10 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
11 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
12 | Případně dochutíme solí a pepřem. |