Vánoční švestkový salámek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční švestkový salámek
Vánoční švestkový salámek
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 31936 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
1 špetka | Badyán |
250 g | Cukr krupice |
2 ks | Cukr skořicový |
100 g | Kandované ovoce |
80 g | Mandle |
80 g | Ořechy vlašské |
1 špetka | Skořice mletá |
350 g | Švestky sušené |
0,3 ks | Vanilkový lusk |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 125g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 710,8mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 4,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kandované ovoce, Mandle, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Švestky sušené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Badyán, Cukr skořicový, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční švestkový salámek postup přípravy receptu:
1 | Sušené švestky bez pecek pokrájíme nadrobno a dáme je do hrnce s 0,5 -1 dl vody rozvařit. Při mírné teplotě a za častého promíchání je rozvaříme na hustou kaši (vaříme je přibližně 30 minut). |
2 | Pak k vychladlým švestkám přidáme roztlučená semínka pravé vanilky - vanilkový menší lusk rozřízneme a použijeme 1/3 semínek, která roztlučeme, špetku skořice, špetku badyánu, směs kandovaného ovoce, pokrájené loupané mandle a posekané vlašské ořechy. Směs promícháme s cukrem a vytvarujeme úzký váleček o průměru přibližně 6 cm, obalíme ve skořicové cukru a zabalíme do pergamenového papíru nebo potravinářské fólie. Odložíme ho na chladné místo na několik hodin ztuhnout. |
3 | Švestkový salámek nakrájíme na 2 cm porce a podáváme. |