Krkonošské knedle s borůvkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krkonošské knedle s borůvkami
Krkonošské knedle s borůvkami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32787 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
330 g | Borůvky |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
100 g | Cukr moučkový |
20 g | Droždí |
6 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2,2 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
130 g | Perník |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
250 g | Tvaroh konzumní |
1 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 131g |
---|---|
Cholesterol | 105,3mg |
Draslík | 346,0mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 115,2mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 359,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Vejce slepičí, Voda pitná, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Perník, Sůl mořská, Tvaroh konzumní mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krkonošské knedle s borůvkami postup přípravy receptu:
1 | Do hrnečku si dáme 1 dl vlažného mléka, 20 g droždí a 0,5 lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. |
2 | Do mísy nasypeme 500 g polohrubé mouky, přidáme 1 špetku soli, 1,2 dl vlahého mléka, 1 vejce a kvásek. Vše promícháme a dobře vařečkou uhněteme. Pak ji zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. (Těsto kyne přibližně 30 minut. Vykynuté těsto je pružné, lesklé a při dotyku prstem se bude znovu naplňovat.) |
3 | Do většího širšího hrnce si dáme vařit asi 3 litry vody. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme si ho na 12 malých hromádek. Z každé si zlehka vyválíme placku o síle 1,5 cm a průměru asi 8 cm. Do každé vložíme lžíci čerstvých borůvek a 0,5 lžičky cukru. Každý knedlík dobře zabalíme, konce k sobě těsně přitiskneme a necháme je na pomoučeném vále chvíli (asi 10 minut) vykynout. |
4 | Když se nám voda vaří, přidáme do ni 1 lžičku mořské soli, zmírníme teplotu, knedlíky vložíme do vařící vody a pomalu je vaříme 10 minut. Musí vyplavat na povrch. |
5 | Uvařené knedlíky vyjmeme a hned je propícháme špejlí nebo párátkem. (Takto z nich vyprchá pára a nesrazí se.) |
6 | Knedlíky na talířích dozdobíme hrudkovitý tvarohem, moučkovým cukrem, nastrouhaným perníkem a každou porci (3 kusy) polijeme 1,5 lžícemi rozpuštěného másla, a podáváme. |