Roláda z telecího masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 225 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Roláda z telecího masa
Celkový čas: | 225 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 33282 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 g | Celer řapíkatý |
40 g | Cibule |
2 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
500 g | Telecí kotlety |
1 špetka | Tymián čerstvý |
2 ks | Bobkový list |
250 ml | Hovězí vývar základní |
55 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 58,3mg |
Draslík | 253,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Sůl, Telecí kotlety, Tymián čerstvý, Bobkový list, Hovězí vývar základní, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Roláda z telecího masa postup přípravy receptu:
1 | Z telecího masa odstraníme všechen tuk a chrupavky a naporcujeme ho do plátků, které lehce naklepeme a plátky naklepaného masa srolujeme do rolek, které pevně srolujeme a zpevníme nití nebo tenkým provázkem. Vzniklé rolky opečeme ze všech stran na rozehřátém másle. Opečené rolky vyjmeme z pekáčku, a na rozehřáté máslo dáme cibuli s mrkví a několik minut dusíme. Když zelenina změkne, přidáme k ní masové rolky, zalijeme hovězím vývarem a vínem, přidáme bobkový list, celer, tymián, pepř a sůl, a za občasného zamíchání a podlévání pečeme při teplotě 180°C asi 2 1/2 hodiny. Poté do rolek píchneme vidličkou. Pokud je vytékající šťáva čirá, je maso upečené. Vyjmeme je z trouby a necháme vychladnout. Šťávu slijeme a po jejím vychladnutí odstraníme tuk. Šťávu bez tuku zprudka povaříme, aby získala sirupovitou konzistenci, a částečně ji zchladíme. Z opečeného masa odstraníme zpevňující nitky a potřeme ji zhoustlou šťávou. Potřené, pečené maso necháme vychladnout nakrájíme ho na plátky a až do podávání maso uchováváme v lednici. |
Poznámka
Pokrm se připravuje 15 minut a 30 minut chladí v lednici. Hotovou roládu podáváme ozdobenou plátky rajčat. Tip: Zbylé víno nikdy nevyléváme. Můžeme ho použít k vypláchnutí pekáčku - červené víno se hodí na přípravu šťávy k masu. Bílé víno lze doporučit na přípravu ryb vařením. Láhev je nutné dobře zazátkovat, aby se zabránilo jeho dalšímu kvašení.