Kyselica s čerstvými hříbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 47 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kyselica s čerstvými hříbky
Kyselica s čerstvými hříbky
Celkový čas: | 47 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 32 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 34410 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
300 g | Brambory |
150 g | Hříbky čerstvé |
2 ks | Jablka |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
200 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 0,5mg |
Draslík | 700,0mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Hříbky čerstvé, Jablka, Kmín celý, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kyselica s čerstvými hříbky postup přípravy receptu:
1 | Oloupané brambory omyjeme a pokrájíme na kostky. Hříbky očistíme, omyjeme, pokrájíme na plátky spolu s brambory. Uvaříme v 1,2 litru vody se solí a kmínem téměř doměkka. Vaříme přibližně 10-15 minut, pak přidáme kysané zelí i s naloženými jablky ze zelí - pokud je máme, čerstvě pomletý pepř a vaříme přibližně dalších 10 minut. |
2 | V pánvi rozpálíme máslo, přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme do polévky. |
3 | Povaříme ji 2 minuty, polévku dosolíme podle chuti a podáváme. |
Poznámka
Na Valašsku se do nakládaného zelí dávají jablka, která se dají využít při vaření různých jídel. Pokud naložená jablka nemáme, můžeme přidat do kyselice i rozkrojená čerstvá jablka a polévku můžeme přikyselit šťávou z kysaného zelí.