Staročeské beleše - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staročeské beleše
Staročeské beleše
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 35448 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Cukr krystal |
1,5 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
30 g | Droždí |
250 g | Marmeláda malinová |
3 dl | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
2 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
2 špetka | Sůl |
250 g | Tvaroh tučný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 32,5mg |
Draslík | 195,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 465,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr krystal, Cukr moučkový, Droždí, Olej slunečnicový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Marmeláda malinová, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká, Smetana 16% (pochoutková), Tvaroh tučný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Staročeské beleše postup přípravy receptu:
1 | Do 1 dl vlažného mléka dáme kvasnice, 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 500 g hladké mouky, přidáme kvásek, cukr, 2 dl vlahého mléka, 2 špetky soli a vařečkou vypracujeme těsto, které dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit. Rozdělíme ho na malé bochánky, které zakryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. Každý bochánek pak vytahujeme prsty za okraje těsta tak, abychom z něj vytvořili malou placku. |
2 | Plnotučný měkký tvaroh vymícháme s 200 g malinové marmelády. |
3 | V pánvi si rozpálíme olej a beleše osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 1–2 minuty z každé strany. |
4 | Usmažené beleše potřeme malinovým tvarohem, každou placku ozdobíme lžičkou zakysané smetany, na kopeček smetany dáme lžičku malinové marmelády. |
5 | Beleše posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme. |