Dušený chřest se smetanovou máčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušený chřest se smetanovou máčkou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 36201 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
500 g | Chřest zelený |
1 špetka | Cukr krupice |
1 špetka | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Omáčka | |
---|---|
5 stroužek | Česnek |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř bílý |
200 ml | Smetana jihočeská zakysaná15% |
200 ml | Smetana ke šlehání 31% |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 24,0mg |
Draslík | 33,6mg |
Vláknina | 419,9mg |
Vitamín A | 0,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,6mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Voda pitná, Česnek, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Smetana jihočeská zakysaná15%, Smetana ke šlehání 31% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušený chřest se smetanovou máčkou postup přípravy receptu:
1 | Chřest uvaříme ve vroucí slané vodě se špetkou cukru a necháme okapat. |
2 | Mezitím si připravíme smetanovou omáčku: v hlubší pánvi do rozehřátého másla dáme utřený česnek a zalijeme ho kysanou smetanou a šlehačkou a ochutíme solí a pepřem. Při občasném zamíchání směs dusíme až do zahuštění. |
3 | Vařený chřest podáváme přelitý smetanovou omáčkou. Pokrm podáváme teplý. |
Poznámka
K takto připravenému chřestu můžeme podávat vařené brambory.