Italský vrstvený dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Italský vrstvený dort
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 37487 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
1 kostka | Droždí |
300 g | Mouka pšeničná celozrnná |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
Náplň | |
2 stroužek | Česnek |
50 ml | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
50 g | Ořechy vlašské |
1 špetka | Pepř černý mletý |
500 g | Rajčata |
2 kg | Špenát listový čerstvý |
1 špetka | Sůl |
150 g | Sýr Čedar |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 19,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 24g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 78,8mg |
Vitamín E | 5,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Droždí, Sůl, Voda pitná, Česnek, Olej slunečnicový, Ořechy vlašské, Rajčata, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sýr Čedar mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná celozrnná, Olej olivový, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Italský vrstvený dort postup přípravy receptu:
1 | Do mísy vsypeme mouku, do které uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme olivový olej, špetku soli, citronovou šťávu, vlažnou vodu a vypracujeme hladké těsto. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě asi 1 hodinu kynout. |
2 | Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných porcí a z každé porce vyválíme kulatou placku. Těsto zakryjeme, aby nevyschlo. |
3 | Na pánvi rozpálíme slunečnicový olej a podusíme na něm omytý a očištěný špenát, přimícháme česnek, osolíme a opepříme. |
4 | Rajčata omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Vlašské ořechy nasekáme. Čedar nastrouháme. |
5 | Jednu placku těsta vložíme do vymazané dortové formy, potřeme ji olivovým olejem, posypeme čedarem a vlašskými ořechy. |
6 | Poklademe vrstvou špenátu a zakryjeme plátky rajčat. Druhou vrstvu těsta potřeme olivovým olejem a položíme ji na plátky rajčat. |
7 | První dvě vrstvy pečeme v předehřáté troubě na 230 stupňů Celsia asi 10 minut. |
8 | Formu vyjeme z trouby a stejným způsobem střídáme další dvě vrstvy, poté dáme dort opět na 10 minut do trouby. |
9 | Nakonec to samé opakujeme s posledními dvěma vrstvami. Horní vrstvu posypeme nastrouhaným čedarem a posypeme vlašskými ořechy. Ihned podáváme. |