Italské těstoviny s hlívou ústřičnou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Italské těstoviny s hlívou ústřičnou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 38238 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
1,5 dl | Bujón zeleninový |
3 stroužek | Česnek |
200 g | Hlíva ústřičná |
150 g | Mangold |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
8 ks | Olivy černé |
0,5 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
10 ks | Rajčata |
1 dl | Smetana 12% (konzumní) |
2,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Lučina - termizovaný |
350 g | Těstoviny Pappardelle |
2,5 l | Voda pitná |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 90g |
---|---|
Cholesterol | 16,0mg |
Draslík | 670,9mg |
Vláknina | 29g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,5mg |
Vitamín E | 3,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Mangold, Olej slunečnicový, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zeleninový, Hlíva ústřičná, Máslo čerstvé, Olej olivový, Olivy černé, Oregano čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Sýr Lučina - termizovaný, Těstoviny Pappardelle mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Italské těstoviny s hlívou ústřičnou postup přípravy receptu:
1 | Hlívu ústřičnou dobře očistíme, omyjeme, tvrdší spodní část odkrojíme a hlívu pokrájíme na plátky široké 2 cm. Omyjeme mladé mangoldové listy, potrháme je a necháme odkapat. Nakládané černé olivy scedíme. Cherry rajčata červená i žlutá omyjeme a rozkrájíme je na poloviny. |
2 | Bylinky: oregano a bazalku omyjeme a lístky pokrájíme na nudličky. Česnek posekáme nadrobno. |
3 | V misce vyšleháme smetanu s měkkým termizovaným sýrem. |
4 | Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s 1-2 lžičkami soli, ve které uvaříme podle návodu italské široké nudle tzv. Pappardelle. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou, vrátíme zpět do hrnce, pokapeme 1 lžící olivového oleje, zakryjeme a uchováme v teple. |
5 | Ve velké pánvi rozpálíme olej s máslem, na kterém restujeme hlívu dozlatova přibližně 2-3 minuty. Osolíme ji, opepříme, přidáme k ní posekaný česnek a restujeme další minutu. Pak přidáme rajčata, která krátce smažíme s hlívou, přidáme potrhaný mangold a pod poklicí dusíme 4-6 minut. |
6 | V rendlíku přivedeme k varu zeleninový bujon, do kterého za stálého míchání přilijeme připravenou smetanu. Vaříme ji při mírné teplotě asi 2-3 minuty, přimícháme bylinky, podle chuti sůl, špetku zázvoru a krátce povaříme. |
7 | Omáčku s houbami smícháme s těstovinami a ihned podáváme. |