Studený těstovinový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Studený těstovinový salát
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | matousek |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 39543 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Cuketa |
2,5 ml | Hořčice |
1 ks | Lilek |
15 ml | Ocet vinný |
60 ml | Olej olivový extra panenský |
1 ks | Paprika červená |
1 ks | Paprika zelená |
3 ml | Pepř černý mletý |
2 ks | Rajčata |
3 ml | Sůl |
225 g | Těstoviny konzumní |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 372,0mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,1mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cuketa, Lilek, Ocet vinný, Paprika červená, Paprika zelená, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Těstoviny konzumní mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Studený těstovinový salát postup přípravy receptu:
1 | Lilek si nakrájíme na silnější kolečka, osolíme a necháme jej 30 minut odležet. |
2 | Cuketu si nakrájíme na tenčí kolečka o velikosti zhruba 5mm. |
3 | Zelenou i červenou papriku rozpůlíme na dvě půlky, vyjmeme jadřinec i semínka. Nakrájíme na silné proužky. Oloupanou cibuli nadrobno nasekáme. |
4 | Omyjeme rajčata a doprostřed vyřízneme křížek. Rajčata ponoříme na 30 sekund do vařící vody. Po vyjmutí rajčata opatrně oloupeme. Odkrojíme stopku a nakrájíme na 8 kousků. |
5 | V pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a osmažíme cibuli do zlatova. |
6 | Kolečka lilku opláchneme pod tekoucí vodou a dáme vysušit kuchyňským papírem. Kolečka nyní rozkrájíme na větší kousky. |
7 | K cibuli přidáme lilek, cuketu, proužky papriky, rajčata i utřený česnek a zvolna opékáme asi 20 minut, dokud nebude zelenina měkká. Směs dochutíme solí, octem a pepřem a občas zamícháme. |
8 | Do velkého hrnce si připravíme těstoviny a zalijeme vařící vodou, ve které následně 10 minut vaříme. Ochutíme solí. Těstoviny opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. |
9 | Zbytek oleje zašleháme s olejem a hořčicí. Směs podle chuti osolíme a opepříme. |
10 | Vychladlé těstoviny a zeleninu důkladně zamícháme společně s rozšlehaným olejem. Podáváme řádně vychlazené. |