Jelení kýta na smetaně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jelení kýta na smetaně
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | trava |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 40681 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 g | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
120 g | Cibule |
500 ml | Hovězí vývar základní |
3 g | Jalovec |
1000 g | Jelení kýta |
600 g | Knedlík kynutý |
30 g | Mouka pšeničná hladká |
100 g | Mrkev kořen |
3 g | Nové koření celé |
40 ml | Olej rostlinný |
3 g | Pepř černý mletý |
100 g | Petržel kořen |
50 g | Slanina vepřová |
400 ml | Smetana 12% (konzumní) |
10 g | Sůl |
300 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 182,3mg |
Draslík | 939,5mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,9mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 69,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Hovězí vývar základní, Nové koření celé, Olej rostlinný, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Jelení kýta, Knedlík kynutý, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jelení kýta na smetaně postup přípravy receptu:
1 | Slaninu nakrájíme na menší hranolky, cibuli nadrobno, očištěnou mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo. |
2 | Jelení maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, vložíme do hrnce s rozpáleným olejem, osmažíme ze všech stran. Maso vyjmeme z hrnce, na olej nasypeme cibuli se zeleninou, orestujeme, vrátíme do hrnce maso, podlijeme vývarem, okořeníme bobkovým listem, novým kořením, jalovcem a podusíme. Až se vývar částečně odpaří, přilijeme víno, ve smetaně rozmícháme mouku, přidáme do hrnce. Vaříme, dokud maso nezměkne. |
3 | Měkké maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, doplníme houskovým knedlíkem a přelijeme smetanovou omáčkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.