Špagety s gorgonzolou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špagety s gorgonzolou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Mikova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 40837 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Cibulka jarní |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Oregano sušené |
3 ks | Paprika žlutá |
500 g | Rajčata |
3 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Gorgonzola |
80 g | Sýr Parmezán |
1,5 l | Voda pitná |
400 g | Špagety |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 51,1mg |
Draslík | 459,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 114,7mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Cibulka jarní, Oregano sušené, Paprika žlutá, Rajčata, Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Sýr Gorgonzola, Špagety mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špagety s gorgonzolou postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce napustíme vodu na špagety a dáme vařit. Protože se neosolená voda vaří rychleji, osolíme ji později. Na každém rajčeti nakrojíme křížek. Takto připravená rajčata spaříme horkou vodou, vykrojíme zelené okolí stopky a oloupeme. Rajčata rozkrojíme, zbavíme jadýrek a dužinu pokrájíme na kostičky. Papriku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme jader a opláchneme vodou. Poté pokrájíme na nudličky. |
2 | Česnek oloupeme a 4 stroužky pokrájíme najemno. Ve velké pánvi si rozpálíme olivový olej, na kterém krátce osmahneme česnek (opatrně, aby nezhnědl, zhořkne), přidáme papriku a smažíme 5 minut. Papriku s česnekem mícháme. Dochutíme solí. Do vařící vody vložíme špagety a vaříme dle návodu na obalu. |
3 | K paprice a česneku přidáme na pánev pokrájená rajčata, okořeníme chilli a oreganem. Omáčku povaříme 8-10 minut do zhoustnutí. Občas zamícháme. Nakonec ji dochutíme solí. Očistíme jarní cibulku, omyjeme ji a nakrájíme na kolečka. |
4 | Nahřejeme si mísu na špagety. Parmezán nastrouháme najemno. Uvařené špagety scedíme, necháme okapat a přendáme do připravené nahřáté mísy. Rozdrobíme gorgonzolu, kterou přidáme ke špagetám a smícháme. K těstovinám přidáme omáčku a vše dobře promícháme. Naporcujeme na talíře, ozdobíme jarní cibulkou a posypeme parmezánem. Teplé podáváme. |
Poznámka
Místo čerstvých rajčat můžeme použít rajčata loupaná (z konzervy).