Recept

Křehký koláč s malinami, borůvkami a ostružinami

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 15 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 40847

Ingredience

lesní ovoce
140 g Borůvky
150 g Maliny
130 g Ostružiny
těsto
1 polévková lžíce Citronová kůra
1 kávová lžička Citronová šťáva
2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
140 g Mouka pšeničná hladká voženílkova
120 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
krém
120 g Cukr krupice
2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
2,3 dl Mléko plnotučné
1 polévková lžíce Rum
1,2 dl Smetana 33% (šlehačka)
2 kávová lžička Tresť vanilková
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 508 kcal
Kilojoule 2 124kJ
15% Sacharidy 53 g
40% Tuky 30 g
4% Sodík 72 mg
16% Bílkoviny 9 g

Křehký koláč s malinami, borůvkami a ostružinami postup přípravy receptu:

1

V míse si vymícháme cukr s rozšlehanými vejci a rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem (Maizena). Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny.

2

Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a 1 lžíci rumu. Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.

3

Omyjeme si lesní ovoce: maliny, ostružiny a borůvky. Ovoce necháme okapat a oschnout.

4

Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citróonové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.

5

Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme s 1 lžíci nastrouhané citronové kůry. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

6

Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

7

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme na koláčovou formu.

8

Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10-15 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.

9

Krém dáme na upečený korpus, uhladíme ho a ozdobíme lesním ovocem do kruhu tak, aby ovoce nepokrývalo celou vrstvu krému.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept