Česká hrachovka s párkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Česká hrachovka s párkem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 41156 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
400 g | Hrách žlutý předvařený |
1 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový květ |
2,5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
8 ks | Párky Frankfurtské |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
1,5 l | Vývar zeleninový |
4 stroužek | Česnek |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 56,8mg |
Draslík | 581,2mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,3mg |
Vitamín E | 4,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Muškátový květ, Olej slunečnicový, Sůl, Česnek mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách žlutý předvařený, Mrkev kořen, Párky Frankfurtské, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Česká hrachovka s párkem postup přípravy receptu:
1 | Cibuli a mrkev pokrájíme na větší kousky, česnek oloupeme, stonek řapíkatého celeru pokrájíme, vše nasekáme v robotu. Na středním ohni pak směsku osmahneme, aby zelenina byla měkká, ale ne hnědá, to znamená přibližně 5 - 10 minut. Přidáme mletý muškátový květ, promícháme, přidáme žlutý předvařený hrách a znovu dobře promícháme. Pak přilijeme drůbeží nebo zeleninový vývar, přihodíme bobkové listy a opět přivedeme k varu. Ztlumíme oheň, hrnec přikryjeme a vaříme, dokud není hrách měkký a polévka hustá, přibližně hodinu. Není-li hrách ještě měkký, ale polévka už zhoustla, zředíme ji vývarem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec v polévce prohřejeme nakrájené frankfurtské párky. |
Poznámka
Servírujeme teplé.