Hrachová kaše s mlékem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hrachová kaše s mlékem
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 41830 |
Kategorie: | Kaše |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
320 g | Hrách žlutý |
1,5 kávová lžička | Majoránka |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2,5 dl | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
80 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
8 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 28,9mg |
Draslík | 135,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 39,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 396,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Majoránka, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách žlutý , Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hrachová kaše s mlékem postup přípravy receptu:
1 | Očistíme 2 cibule a 3 stroužky česneku, který prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky. |
2 | Loupaný žlutý půlený hrách (320 g) promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme přibližně 8 dl vody, přidáme očištěnou celou cibuli, 1 stroužek česneku a pomalu při mírné teplotě hrách uvaříme doměkka. Nemícháme, vaříme asi 1.5 hodiny. |
3 | Z vařeného hrachu vyjmeme česnek s cibulí. |
4 | V pánvi rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Pak ji z pánve vyjmeme a odložíme do misky. Ke zbylému omastku přidáme 0.5 lžíce másla, na něm osmažíme dozlatova 1 nadrobno pokrájenou cibuli. |
5 | V druhé pánvi rozehřejeme máslo, na něj přimícháme 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji mlékem a pořádně rozmícháme, abychom neměli žádné hrudky (případně rozmixujeme). |
6 | Do uvařeného hrachu za stálého míchání přidáme jíšku, majoránku, sůl podle chuti, rozetřený česnek. Kaši stále mícháme a krátce, asi 2 minuty, povaříme. |
7 | Kaši rozdělíme na talíře, podáváme ji se slaninou a cibulkou. |
Poznámka
Hrachovu kaši podáváme jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k uzenému masu se sladkokyselou okurkou.