Recept

Ořechovo-smetanový dort

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (24%)
ID receptu: 43266

Ingredience

Těsto
175 g Cukr krupice
1 polévková lžíce Hera
2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
150 g Mouka pšeničná hladká T 650
100 g Pistácie
2 polévková lžíce Strouhanka
1 špetka Sůl
5 ks Vaječný bílek slepičí
5 ks Vaječný žloutek slepičí
5 polévková lžíce Voda pitná
Náplň
175 g Cukr krupice
2 polévková lžíce Cukr moučkový
1 ks Cukr vanilka
4 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
1 polévková lžíce Olej sezamový
200 g Pistácie
1 l Smetana 33% (šlehačka)
50 g Čokoláda hořká

Nutriční hodnoty jedné porce

34% Kalorie 673 kcal
Kilojoule 2 816kJ
16% Sacharidy 56 g
61% Tuky 46 g
3% Sodík 65 mg
22% Bílkoviny 12 g

Ořechovo-smetanový dort postup přípravy receptu:

1

V míse ušleháme žloutek s vodou a cukrem do bílé pěny. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zamícháme do žloutkové směsi. Nakonec přimícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a mleté pistácie.

2

Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto do formy nalijeme a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, pečeme asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout.

3

Na pánev nasypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, smícháme ho s nasekanými pistáciemi a namažeme na plech vyložený alobalem a vymazaný sezamovým olejem. Necháme vychladnout a pak karamelovou směs nalámeme na malé kousky.

4

Smetanu ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem dotuha a 1/4 si odložíme stranou. Do zbytku smetany zamícháme nadrcenou karamelovou hmotu. Dortový korpus dvakrát podélně rozřízneme a všechny placky pokapeme mandlovým likérem a natřeme je karamelovou šlehačkou. Zbytek šlehačky namažeme na okraje a celý dort včetně okrajů posypeme pistáciemi a nastrouhanou hořkou čokoládou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept