Prejt ze zeleniny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Prejt ze zeleniny
Prejt ze zeleniny
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43806 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
80 g | Anglická slanina |
1 ks | Bobkový list |
550 g | Brambory |
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
300 g | Kapusta hlávková |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
1,5 dl | Mléko polotučné |
2,5 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
4 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2,5 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
60 g | Slanina vepřová |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
2 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 157,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 111,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Brambory, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Kapusta hlávková, Majoránka, Nové koření celé, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Prejt ze zeleniny postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme brambory (400 g), dáme do hrnce s 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Ve druhém hrnci přivedeme k varu 1 litr vody, ponoříme do ní listy kapusty, necháme je povařit 1-2 minuty. Kapustu scedíme, pokrájíme na tenké nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Anglickou a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. |
2 | Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, pak je jemně nastrouháme, dáme do mísy. Oloupané a omyté syrové brambory (150 g) nastrouháme, přidáme k vařeným bramborám. |
3 | Na pánvi rozpustíme lžíci sádla, na něm vysmažíme do zlatova kostičky slaniny, pak k ní přimícháme cibuli, zpěníme ji, přidáme kapustu, sůl, cukr, pepř, bobkový list, nové koření a pod pokličkou směs dusíme asi 5-8 minut. Pak ji necháme vychladnout, vyjmeme celé koření. Kapustu přidáme k bramborám. Ještě přimícháme prolisovaný česnek, vejce, majoránku, mléko a mouku. |
4 | Prejtovou směs dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Měla by mít hustější konzistenci než bramboráková směs. Vložíme ji do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli sádlem a vysypali strouhankou (1,5 lžíce). |
5 | Mísu s prejtem vložíme do trouby, předehřáté na 200°C. Pečeme do zlatova 30-40 minut. |
Poznámka
Prejt podáváme horký i studený.