Cicimkové koláčky z dušené rýže s oříšky - Jakšik - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 170 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cicimkové koláčky z dušené rýže s oříšky - Jakšik
Celkový čas: | 170 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 44702 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
5 ks | Cicimek |
45 g | Kaštany jedlé |
3,5 g | Oříšky piniové |
270 g | Rýže loupaná |
1,6 l | Voda pitná |
slaná voda | |
---|---|
2 g | Sůl |
45 ml | Voda pitná |
Nálev z cicimku | |
5 ks | Cicimek |
200 ml | Voda pitná |
Sladké koření na dušenou rýži | |
24 g | Cukr krupice |
36 g | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
38 g | Med včelí |
6,5 ml | Olej sezamový |
15 ml | Omáčka sójová |
0,5 g | Skořice mletá |
Omáčka na sladkou dušenou rýži | |
24 g | Cukr krupice |
4 ml | Olej stolní |
2 g | Solamyl - bramborový škrob |
45 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 0,3mg |
Draslík | 61,8mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 2,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kaštany jedlé, Oříšky piniové, Rýže loupaná, Voda pitná, Sůl, Voda pitná, Voda pitná, Cukr krupice, Med včelí, Olej sezamový, Skořice mletá, Cukr krupice, Olej stolní, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cicimek, Cicimek, Omáčka sójová, Solamyl - bramborový škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Cicimkové koláčky z dušené rýže s oříšky - Jakšik postup přípravy receptu:
1 | Rýži propláchneme pod tekoucí vodou a namočíme na 3 hodiny do studené vody. Když nabobtná, zcedíme ji a necháme na sítu okapat. Cicimky očistíme promnutím v utěrce a nakrájíme je na 6 kousků. Vršky piniových oříšků odkrojíme, oříšky očistíme promnutím v utěrce. |
2 | Na dno parního hrnce rozložíme utěrku, na utěrku nalejeme vodu, přivedeme k varu. Do vroucí vody vsypeme nabobtnalou rýži, kterou vaříme v páře 20 minut. Poté rýži pokropíme slanou vodou, obsah hrnce dobře promícháme a vaříme dalších 30 minut. Ve druhém hrnci uvaříme cicimkový nálev tak, že pecky z cicimku povaříme ve vroucí vodě 15 minut. Po této době cicimkový nálev scedíme (6,5 ml). |
3 | Omáčku na sladkou dušenou rýži připravíme tak, že 3 minuty zahříváme cukr v hrnci. Když se rozpustí, nalijeme do hrnce stolní olej (lijeme tenkým proudem po obvodu hrnce). Poté rozpuštěný cukr s olejem dobře promícháme. Když cukr změní barvu na hnědou, přidáme vodu a škrob, za důladného míchání vaříme 1 minutu. Do ještě teplé dušené rýže vmícháme sójovou omáčku, sladkou omáčku, kterou jsme uvařili, práškový cukr, mletou skořici, vývar z pecek cicimku, cukr a sezamový olej. Směs dobře promícháme, přidáme ještě rozkrájené cicimky, piniové oříšky a pokrájené kaštany. |
4 | Směs dobře propracujeme, z rýžové směsi v dlaních vytvoříme malé bochánky. Ty ozdobíme piniovými oříšky a podáváme jako studený dezert. |
Poznámka
Servírujeme studené. Místo práškového cukru lze použít i cukr žlutý.