Zeleninový špíz s romanescem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 33 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninový špíz s romanescem
Zeleninový špíz s romanescem
Celkový čas: | 33 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 47769 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 ks | Cibulka jarní |
Blanšírovaný květák | |
---|---|
0,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
200 g | Romanesco |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Blanšírovaný chřest | |
200 g | Chřest zelený |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Sůl |
7,5 dl | Voda pitná |
Jogurtový dip | |
2 stroužek | Česnek |
2 dl | Jogurt bílý |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
4 špetka | Pepř 4 barev |
2 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 3,3mg |
Draslík | 46,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 115,8mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Citronová šťáva, Sůl, Voda pitná, Sůl, Voda pitná, Česnek, Kopr čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Romanesco, Chřest zelený, Máslo čerstvé, Jogurt bílý, Pepř 4 barev mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninový špíz s romanescem postup přípravy receptu:
1 | V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody s 0,5 lžičkou soli a 0,5 lžičkou citrónové šťávy. Zelený květák romanesco očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní květák a povaříme ho 3-4 minuty, pak ho scedíme a necháme okapat. Pak přivedeme k varu další 3/4 litru vody s 0,5 lžičkou soli a lžičkou másla. Očistíme a omyjeme zelený chřest, 1/3 spodní tvrdé části odřízneme. Zelený chřest povaříme 3-4 minuty. Vyjmeme ho sítem, necháme okapat, pak ho nakrájíme na kousky dlouhé 5-7 cm. Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme zešikma na špalíčky dlouhé asi 3-4 cm. |
2 | Na špejle napíchneme střídavě chřest + cibulku + romanesco, vše opakujeme a tímto způsobem připravíme všechny špízy. |
3 | Připravíme jogurtový dip: Do misky dáme smetanový bílý jogurt, utřený česnek, sůl, pepř a omytý, drobně pokrájený kopr. Vše dobře promícháme a rozdělíme ho do malých misek. |
4 | Zeleninové špízy servírujeme s vychlazeným jogurtovým dipem. |